De grafdelver: een giftige Nederlander

De grafdelver: een giftige Nederlander

Wouter Bos. Foto: © Photo News

De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos heeft zware schuld aan de crisis rond Fortis van dit weekend. Andermaal praatte hij de bank onderuit. Premier Leterme heeft hierover zijn beklag gemaakt bij de Nederlandse minister-president Balkenende.

De Belgische regering zocht het hele weekend koortsachtig naar een oplossing voor Fortis. Uitspraken van de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos hadden het geloof in de bank verder onderuitgehaald. Bos had gezegd dat hij het Nederlandse deel van Fortis wou veiligstellen voor 'besmetting door de rest van het concern'. Bij steeds bredere kringen was dit weekend hierover paniek ontstaan. Beleggers en ook spaarders konden namelijk denken dat er nog onbekende zware problemen op til waren bij Fortis-België.

Het was al de tweede keer deze week dat Bos met zijn uitspraken Fortis kelderde. Dinsdag liet hij al eens verstaan dat er zware problemen opgedoken waren in de boekhouding van Fortis (zie Quote Dinsdag) . Zijn suggestie dat er lijken in de kast zaten, ontketende een bank run: de Nederlanders haalden maar liefst 45 miljard aan spaargeld af.

Verschillende banken, waaronder zelfs ABN-Amro, knipten hun kredietlijn naar Fortis door. De Nederlandse Nationale Bank reageerde niet en liet België de kastanjes uit het vuur halen. De Belgische Nationale Bank moest uiteindelijk voor 45 miljard noodkredieten toestaan.

Tegelijk met zijn giftige uitval begon Bos de hele zaak te heronderhandelen. Vorig weekend had hij weliswaar 4 miljard toegezegd, maar tegen dinsdag was die nog niet gestort. Toen bleek dat de verkoop van ABN-Amro niet rond raakte, begon Bos te heronderhandelen. Hij wilde heel Fortis-Nederland in handen hebben. 'De gesprekken verliepen pittig', zei de Nederlandse minister-president Balkenende achteraf. Dat is een zwaar eufemisme. De Nederlanders kwamen namelijk aanvankelijk met het idee om Fortis-Nederland, met inbegrip van ABN-Amro, voor 9 miljard euro te kopen.

Vanaf donderdag werden de onderhandelingen almaar harder. Volgens insiders gedroeg Bos zich daarbij meer als een straatvechter dan een onderhandelaar (zie Quote Donderdag) . Uiteindelijk betaalden de Nederlanders 16,8 miljard. Dat is veel tegenover de aanvankelijke 9 miljard. Maar weinig als men bedenkt dat Fortis ABN-Amro kocht voor 24 miljard en Fortisbank-Nederland vorig weekend nog op 8 miljard euro werd geschat. Over de prijs van de verzekeringsactiviteiten is dan nog niet gesproken.

Premier Leterme zei vrijdag dat Fortis-België met de Nederlandse cheque van 16,8 miljard euro gered leek. Maar Wouter Bos vond het dan nog nodig om verder na te trappen en haalde heel Fortis onderuit (zie Quote Vrijdag) .

Waarom Bos zich in deze affaire zo balorig gedraagt, is niet zo moeilijk te raden: de overname van Nederlands grootste bank ABN-Amro door het als Belgisch beschouwde Fortis viel in Nederland erg zwaar. Of zijn gedrag zonder gevolgen blijft voor de verhoudingen tussen België en Nederland is nog maar de vraag. (pdd, bm)

Corrigeer

MEER NIEUWS