Historisch dieptepunt sinds eind jaren '80

Chemische sector draait investeringskraan dicht

Chemische sector draait investeringskraan dicht

Foto: © BELGA

De Belgische scheikundige industrie investeert onvoldoende om de toekomst veilig te stellen. Vorig jaar werd slechts 1,17 miljard euro geïnvesteerd, een historisch dieptepunt dat zelfs onder dat van het slechte jaar 1994 ligt. Ook de prestaties van 2004 bleven ondanks stijgende cijfers ondermaats, het vierde magere jaar op een rij.

De Federatie van de Chemische Bedrijven (Fedichem) heeft geen opwekkende boodschap. Hoewel de resultaten van 2004 niet kwaad zijn met een productieverhoging van 6 procent en een omzetstijging van 7 procent tot een totaal van 47,3 miljard euro, spreekt de federatie toch van opnieuw een zwak jaar. Vooral de verwerkers van kunststoffen en rubber worden fel getroffen door de stijging van de grondstofprijzen en door de hogere energiekosten. Bedrijven die de stijgende kosten niet snel kunnen doorrekenen aan de klant, zien hun winstmarges wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Het is dan ook al een succes dat de uitvoer van chemische producten toenam met bijna 1 procent op een totaal van 74,8 miljard euro. Ook de invoer steeg met 11,5 procent (61,1 miljard euro) maar de balans blijft positief. De chemie is erg belangrijk voor onze export. De sector vertegenwoordigt 30 procent van de totale Belgische uitvoer.

Fedichem maakt zich echter zorgen over de daling van de investeringen sinds 2002. Vorig jaar werd 4,5 procent minder geïnvesteerd, waardoor wij nu het laagste niveau bereiken sinds het einde van de jaren tachtig. ,,De chemische industrie vergt ontzettend grote investeringen die over een lange termijn worden gespreid. Als er elders in de wereld nieuwe fabrieken worden gebouwd dan kunnen wij die activiteiten voor vele jaren kwijtspelen'', zegt uittredend voorzitter Antoon Dieusaert. ,,Wij hopen dat de bedrijven hun aangekondigde investeringen ook hard maken.''

Meer geld en mensen in research

De chemie is een belangrijke werkgever met 96.692 jobs, maar vorig jaar gingen 324 banden verloren. Voor het derde opeenvolgende jaar nam de tewerkstelling af. Verheugend is dan weer dat de sector erg veel geld en energie stopt in onderzoek en ontwikkeling. Daar werken nu 7.800 mensen, een stijging met een kleine 400 nieuwe jobs. Deze activiteit kost 2 miljard euro.

Vandaag wordt Ben Van Assche aan de 750 leden voorgedragen al de nieuwe voorzitter van Fedichem. Hij is komt uit de farmaceutische industrie en is voorzitter van Cytec Surface Specialities. De farmaceutische producten zijn na de basischemie de belangrijkste activiteit van de scheikundige nijverheid in ons land. ,,De chemische industrie zal in de toekomst op een meer overtuigende wijze naar buiten treden. Vandaag moet je met je boodschap het buikgevoel van de burger aanspreken, weliswaar onderbouwd met rationele elementen. Hoe meer wij vroeger investeerden, hoe meer kritiek wij kregen. Ik wil ervoor zorgen dat de chemie hier verankerd blijft'', benadrukt Van Assche.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees