Een dag voor Jacob Obrecht

Men heeft lang gedacht dat Jacob Obrecht, één van de markantste figuren van de polyfonisten uit de Lage Landen, geboren werd in Bergen-op- Zoom in 1450. De nieuwste onderzoeken wijzen echter uit dat Gent zijn geboorteplaats is. Zeker is dat hij in 1505 in Ferrara aan de pest stief en dat hij zich in de driehoek Bergen-op-Zoom-Antwerpen-Brugge bewoog. Het koor El Grillo en de Stad Gent herdenken de 500ste verjaardag van zijn overlijden met een Obrechtdag.

Waar en wanneer Jacob Obrecht, één van de markantste figuren van de polyfonisten uit de Lage Landen, geboren werd, weten we niet. Waarschijnlijk in Bergen-op-Zoom in 1450, al beweren sommigen dat Gent zijn geboorteplaats is. Zeker is dat hij in 1505 in Ferrara aan de pest stierf en dat hij zich in de driehoek Bergen-op-Zoom-Antwerpen-Brugge bewoog. Het koor El Grillo en de Stad Gent herdenken de 500ste verjaardag van zijn overlijden met een Obrechtdag.

Het begint met een beiaardconcert door Geert d'Hollander en historische dansen door de Utrechtse groep Fiori di Folia op het Sint-Baafsplein. Nadien wordt in de crypte van de Sint-Baafskathedraal een gedenkteken van de Gentse kunstenaar Johan De Loore onthuld. Al deze activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Betalen moet men voor de lezing van musicoloog Bruno Bouckaert - om 19 uur in de Lakenhal van het Belfort - over het Gentse muziekleven in de 15de eeuw en over Obrecht. De Obrechtdag wordt in de kathedraal afgerond met het concert Orpheus in Gent door het Gentse kamerkoor El Grillo en het ensemble La Caccia o.l.v. Inge Bollaert.

(MC)

Jacob Obrechtdag in Gent: 30 april van 15 tot 20.15 uur. Info en kaarten: 09-371.64.10, www.elgrillo.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees