Professor gynaecologie voorgedragen als directeur agentschap VN Vrouwen

Marleen Temmerman gevraagd voor topfunctie bij VN

Marleen Temmerman gevraagd voor topfunctie bij VN

Foto: rr

SP.A-politica en professor gynaecologie Marleen Temmerman is officieel voorgedragen om directeur te worden van het nieuwe agentschap Vrouwen bij de Verenigde Naties. 'Maar ik sta nog niet met één been in New York.'

We mogen dan wel volledig buiten het internationale voetbalfeest gevallen zijn, als het om internationale topfuncties gaat, zijn de Belgen er wél bij. Zo leverden we met Herman Van Rompuy de eerste Europese president en was arts Peter Piot, tot eind 2008 directeur van het agentschap VN Aids. Momenteel is hij hoofd van het prestigieuze Tropisch Instituut van Londen. Nu is ook SP.A-senator Marleen Temmerman officieel in de running voor een internationale topfunctie.

Op 2 juli hebben de Verenigde Naties een nieuw agentschap in het leven geroepen, kortweg VN Vrouwen, dat zal werken aan 'gendergelijkheid en empowerment van vrouwen'. Het agentschap zal vanaf januari volgend jaar actief zijn en de vier huidige vrouwenorganisaties binnen de VN groeperen. VN Vrouwen zou een jaarbudget van 500 miljoen dollar krijgen, twee keer zoveel als dat van de vier bestaande organisaties samen.

Internationale uitstraling

'Het is fantastisch nieuws dat het agentschap voor vrouwen er eindelijk komt', zegt Marleen Temmerman. 'Het staat hoger op de ladder dan de vorige organisaties, ze zullen eindelijk met één krachtige stem kunnen spreken. Verschillende mensen van binnen én buiten de VN hadden mij aangespoord om mij kandidaat te stellen. Ze vinden dat het de geknipte job zou zijn voor mij. Maar je kan je daar niet zelf gaan voorstellen. Het is je eigen land dat je moet voordragen en dat is ondertussen gebeurd.'

'De Belgische ambassadeur binnen de VN is nu aan zet om mevrouw Temmerman onder de aandacht te brengen', zegt Bart Ouvry, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Zelf blijft de vermaarde gynaecologe bescheiden over haar kansen. 'Ze zullen wel iemand anders kiezen.' Maar dat zei ze ook vlak voor ze afgelopen voorjaar de Lifetime Achievement Award van het vermaarde medische tijdschrift British Medical Journey won. Een prijs die blijk geeft van haar internationale uitstraling.

Eerder werd ze door haar collega's al uitgeroepen tot beste gynaecoloog ter wereld. Als diensthoofd van de dienst verloskunde van het UZ Gent en professor gynaecologie heeft ze een uitgebreide wetenschappelijke ervaring.

Temmerman richtte ook een NGO op in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, het International Centre for Reproductive Health, dat pionierswerk verricht inzake seksuele gezondheid in Afrika, het continent waar ze al dertig jaar vrijwilligerswerk doet en onderzoek heeft verricht. 'Mijn collega's binnen de VN zeggen mij dat ik een halve Afrikaanse ben en dat ik daarom een heel grote kans maak', zegt Marleen Temmerman, weer met dat bescheiden lachje.

Geen praatbarak

Het is secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon die zal beslissen wie directeur van het nieuwe agentschap wordt. Als hij voor Marleen Temmerman kiest, zal zij de functie niet zomaar aanvaarden: 'Ik moet zeker zijn dat ik er echt iets kan veranderen, het mag geen praatbarak zijn. Ik ben heel tevreden met mijn huidige leven. Ik zou mijn werk in het UZ Gent en de Senaat moeten opgeven. Ik ben 57 jaar, als ik naar New York trek, moet ik er helemaal achter staan.'

Corrigeer

MEER NIEUWS