Naturisten vragen uitbreiding naaktstrand in Bredene

© © PMG

Op het Bredense naaktstrand was het gisteren zoeken naar een plaatsje. De vraag naar uitbreiding van het enige Belgische strand voor naturisten klinkt elk jaar luider.

Eindelijk was de zon weer van de partij en die lokte gisteren vele duizenden naar de kust. Ook naar het naaktstrand van Bredene. 'Wij komen hier om volledig te bruinen, die witte plekken vind ik niet mooi', zegt een kranige zeventiger. 'Thuis hebben we geen tuin en op ons terras zitten we in het zicht van de buren', voegt zijn echtgenote er aan toe. Drukke weekenddagen mijden ze echter. 'Net omdat je hier in je blootje zit, wil je wel wat ruimte rond je. Zelfs op een naaktstrand heb je nood aan privacy.' Het echtpaar blijft liever anoniem. 'Ze weten dit thuis niet. Deze bezoekjes aan het naaktstrand zijn ons geheim', giechelen beide.

En zo zijn er wel meer op het Bredense naaktstrand. Zonnen in je blootje blijft nog altijd een taboe. 'Ik heb een publieke functie. Niemand mag dit weten', zegt een man uit Rijsel. Het Franse koppel komt meermaals per jaar naar Bredene. 'Het naaktstrand zou best wat groter mogen zijn. Verder zijn wij heel tevreden. Er hangt een aangename sfeer.'

Danielle Slap en Pierre Thiry uit Herent zijn al vier jaar lang regelmatige bezoekers van het Bredense naaktstrand. 'Wij komen meermaals per jaar, als het mooi weer is, uiteraard. Waarom we graag zonder kleren op een strand liggen? Omdat we ons daar goed bij voelen. We zijn echte zwemmers en in zee zwemmen is zoveel leuker in je blootje', weet Danielle. Het koppel heeft een vakantiehuisje in Oostende. 'Ik werk als adviseur voedselveiligheid. Een dagje op het naaktstrand is voor mij de enige manier om eens echt te onthaasten. Hier kan ik het werk volledig naast me neer leggen', vervolgt ze. Net als de andere badgasten die we spraken, vraagt ook dit echtpaar uit Herent om wat meer privacy op het naaktstrand. 'Er mag best wat meer plaats zijn. Wij komen hier voor onszelf en niet om door anderen bekeken te worden. Het is jammer dat je niet wat afgeschermd in de duinen kunt liggen. Het gebeurt toch wel eens dat er iemand staat te gluren.'

Zowel de politie als de redders houden een oogje in het zeil. 'Je kunt niet verhinderen dat hier mensen voorbij wandelen. Maar als ik zie dat iemand wat te lang blijft staan, dan spreek ik die persoon aan', zegt redder Nick Rau.

Volgens schepen Vandenberghe (SP.A.), die burgemeester Vanhooren vervangt, krijgt het Bredense gemeentebestuur alleen positieve reacties over het naaktstrand. 'Een uitbreiding wordt ernstig overwogen, maar in de richting Oostende botsen we op een drukbezocht textielstrand. De enige optie is in de richting van De Haan uitbreiden', meent de Bredense schepen. Maar daar heeft burgemeester Christine Beirens (LB) van De Haan geen oren naar. En ook in Middelkerke komt er voorlopig geen naaktstrand. (isn)