Duet tussen Tom Lanoye en La Esterella apotheose van Cultuurmarkt

,,Nooit zullen gij en ik mekaar kunnen kussen''

,,Nooit zullen gij en ik  mekaar kunnen kussen''

Wie het duet Lanoye-La Esterella niet gehoord heeft, krijgt nog een herkansing. Deze week galmen de verzen elke dag nog twee keer vanuit de kathedraal over de hele stad. Foto: © WIM DANEELS

ANTWERPEN - Het nieuwe cultuurjaar werd gisteren in de Antwerpse binnenstad op gang getrapt met de jaarlijkse Cultuurmarkt. Duidelijk al lang geen elitaire bedoening meer, want de theatervoorstellingen, optredens en lezingen lokten vele duizenden nieuwsgierigen. Voor de apotheose zorgden stadsdichter Tom Lanoye en nachtegaal La Esterella, die in duet het liefdesantwoord van de kathedraal aan de Boerentoren brachten.

,,Vaneen en toch bijeen.'' Zo eindigt het langverwachte antwoord van de kathedraal op de liefdesverklaring die de Boerentoren een paar maanden geleden lanceerde aan haar adres. De kathedraal ziet haar ,,stevig geformeerd betonnen poepke'' wel zitten, maar het lijkt een onmogelijke liefde. ,,Want tussen u en mij, daar ligt dus wel een plein en een paar eeuwen tussen. Nooit zullen gij en ik mekaar zelfs kunnen kussen.''De kathedraal beseft dat ze zich met één gedachte moet leren sussen. ,,Ooit zal de wereld vergaan, ooit zullen wij niet langer staan, ooit vallen gij en ik op onze sjokkedeizen. En kunnen wij malkander met vermengend stof en gruis, voor eeuwig onze liefde carément en kuis bewijzen.''

Stadsdichter Tom Lanoye kwam na lang nadenken op de proppen met het antwoord. Hij vertolkte het op de Cultuurmarkt voor de eerste keer, samen met La Esterella. De Antwerpenaars wisten het antwoord duidelijk te smaken. Wie het gisteren mistte, krijgt nog een paar herkansingen. Het duet galmt deze week elke dag nog twee keer vanuit de kathedraal over de hele stad. Alleen moet de wind wel een beetje meewillen.

Rode hartjes

Maar in de schaduw van de kathedraal bruiste de hele binnenstad gisteren van leven. Laverend tussen de bijna 200 kraampjes van culturele instellingen van alle denkbare pluimage, stuitten de cultuurliefhebbers op de ene verrassing na de andere.

In het stadhuis weerklonk er jazz op het Schoon Verdiep. De Lijnwaadmarkt werd omgetoverd tot hartenmarkt. Iedereen die een boodschap kwijt wilde, kon die met krijt op een bord kribbelen en ze omringd door rode hartjes de wereld insturen. Op dezelfde markt, was er ook een ruilkraam. Niet voor alledaagse voorwerpen, maar voor hebbedingetjes waar een verhaal achter schuilgaat.

Op de Cultuurmarkt konden de bezoekers ook plekjes ontdekken die anders goed verborgen en ontoegankelijk zijn voor het grote publiek. Zoals de prachtige binnentuin van het Plantin-Moretusmuseum. Daar ontpopten een aantal BV's zich tot bookpushers. Frieda Van Wijck, Katja Retsin, Jan Schepens en nog een paar anderen kozen één boek dat hen nauw aan het hart ligt, en gooiden al hun overredingskracht in de strijd om het aan te prijzen bij potentiële lezers.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio