Voorzitster luchthaven Charleroi gearresteerd

Edmée De Groeve is gisteren gearresteerd wegens verduistering. Zij diende haar rijkelijke onkostennota's als voorzitster op twee plaatsen in: bij de luchthaven van Charleroi en ook nog eens bij de NMBS.

Ook bij de Nationale Loterij is De Groeve voorzitter, maar daar zouden nog geen misbruiken ontdekt zijn. Nochtans heeft de gerechtelijke politie huiszoekingen gedaan in haar kantoren bij zowel de Loterij als de NMBS.

De Groeve had een aantal onkosten bij de luchthaven van Charleroi betaald met een kredietkaart van de luchthaven. Toen het gerecht haar om de bewijzen voor die onkosten vroeg, beweerde ze dat de bonnetjes gestolen waren. Tot ze bij de NMBS teruggevonden werden. Ze had ze daar ingediend.

Edmée De Groeve is een vertrouwelinge van PS-voorzitter Elio di Rupo. Van oorsprong is ze een Gentse, maar ze werkt al 37 jaar in Wallonië. Nadat ze in 2005 met pensioen was gegaan als bedrijfsleidster bij verfbedrijf Sigma, begon ze namens de PS het ene bestuursmandaat na het andere te vervullen, achttien in totaal. Daarbij stelde ze zich op als een harde tante die van wanten wist.

Maar in de luchthaven van Charleroi botste ze op Vlaming Marcel Buelens. Die zorgde als algemeen directeur voor een grote expansie door nieuwe maatschappijen aan te trekken. Buelens aanvaardde niet dat De Groeve grote sier maakte met het geld van de luchthaven en weigerde haar onkostenbonnetjes te tekenen. Daarop werd hij ontslagen, volgens De Groeve omdat hij zich verzette tegen de inbreng van Italiaans privékapitaal in de luchthaven.

Buelens beet echter van zich af en trok naar de arbeidsrechtbank om zijn ontslag aan te vechten. Toen hij daar vertelde over de onkosten van De Groeve, werd een grootschalig gerechtelijk onderzoek opgestart dat gisteren tot haar arrestatie leidde. Daarna is de vrouw wel in vrijheid gesteld.

(bm)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees