Artsen Hoogst uitzonderlijke maagbloeding werd kerngezonde Jaitse (12) fataal

'Zo jong sterven door maagbloeding: nog nooit gezien'

KAPELLEN/STABROEK - Jaitse Cannaerts (12) uit Kapellen is zaterdagnacht in zijn bed overleden aan een uiterst zeldzame maagbloeding. Dat heeft de autopsie uitgewezen. 'Onze enige troost is dat Jaitse niet heeft afgezien', reageert zijn moeder Tine.

'Jaitse had afgelopen weekend helemaal geen klachten. Hij zei 's avonds ook niet dat hij moe was of ergens pijn had. Hij was kerngezond', zegt zijn moeder Tine Van Keer. Zondagochtend deed zijn familie een gruwelijke ontdekking: Jaitse lag levenloos in zijn bed. In allerijl werden de hulpdiensten naar Kapellen gestuurd, maar anderhalf uur reanimatie kon niet meer baten. Noch de hulpdiensten noch de moeder hadden enig idee waarom hij was gestorven.

Gisteren liet het Antwerpse parket een autopsie uitvoeren op het lichaam van de jongen. 'Daaruit is gebleken dat er geen misdrijf in het spel is', zegt parketwoordvoerster Dominique Reyniers. De jongen blijkt gestorven aan een zeldzame maagbloeding. De jongen heeft er vermoedelijk niets van gemerkt en is zachtjes ingeslapen. 'Mijn enige troost is dat Jaitse niet heeft moeten afzien', zegt mama Tine.

Specialisten spreken van een dramatische speling van het lot. 'Het is hoogst ongewoon dat een kind dit overkomt. En vooral dat de bloeding zo snel en zo dramatisch afloopt', zegt Luc Colemont, maagspecialist aan het UZ Antwerpen. Vermoedelijk gaat het om een oppervlakkig slijmvliesdefect dat hevige bloedingen heeft veroorzaakt, in de geneeskunde Dieulafoy-Ulcus genaamd.

'Jaarlijks wordt het op onze afdeling één à twee keer vastgesteld bij volwassenen', zegt Colemont. Bij kinderen heb ik het in mijn carrière nog nooit meegemaakt. Het is absoluut geen klassieke maagbloeding waarbij een patiënt moet braken of zwarte stoelgang heeft.'

'Wat die jongen is overkomen, is uiterst zeldzaam, vermoedelijk als gevolg van een kleine afwijking bij de geboorte. Een klein scheurtje in het slijmvlies, net aan een bloedvat, heeft tot een hevige bloeding geleid. Geen enkel onderzoek had dit kunnen voorzien. Hij heeft dan ook nog de dubbele pech dat het 's nachts gebeurd is, waardoor niet meer ingegrepen kon worden.'

Jaitse Cannaerts wordt maandag om 10 uur begraven in de Sint-Catharinakerk in Stabroek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees