Vijftig jaar Eliten van de Arbeid

BRUSSEL - Het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid van België heeft gisteren een duizendtal laureaten bekroond. De plechtigheid vond plaats in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in aanwezigheid van koningin Fabiola. In een halve eeuw heeft de organisatie al 150.000 eretekens uitgereikt aan werknemers en werkgevers die een voorbeeld zijn voor hun beroep.

,,Het ereteken is niet zomaar een speldje dat je in de winkel kan kopen'', zegt voorzitter baron Valère Croes. Niet minder dan duizend werknemers en werkgevers bewezen dat zaterdagochtend in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in aanwezigheid van koningin Fabiola. Allen werden ze bekroond omdat ze op een of andere manier het welzijn op hun werk bevorderen. ,,Personeelsleden die zich inzetten voor een veilige en aangename werkomgeving verdienen erkenning'' aldus de baron.@

Niet oubollig

Het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid van België, het klinkt onbekend in de oren. ,,Het grote publiek kent ons niet'', aldus baron Croes. ,,Toch bekroonden wij bijna 150.000 mensen sinds ons ontstaan. We willen niet gezien worden als een stoffige en ouderwetse organisatie.''@

De eliten krijgen als opdracht mee om het kwaliteitsvol werken uit te dragen naar hun omgeving. Jonge verdienstelijke werknemers krijgen de titel van Cadet van de Arbeid. Met meer werkervaring maak je kans op een bronzen, zilveren of gouden erekenteken van Laureaat van de Arbeid.

Bovenaan de ladder staan de Eredekens van de Arbeid. De voorbije vijftig jaar kregen al tien bijzondere Belgen de titel Eredeken van de Arbeid honoris causa, onder wie de choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, Zuster Leontine en de aanwezige Koningin Fabiola. Dit jaar werd geen speciale titel uitgereikt.

(THB)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees