Tentoonstelling belicht bedreigd slagersberoep in de hoofdstad

Beenhouwers kappen ermee

BRUSSEL - Vijftig jaar geleden waren er in Brussel nog opvallend veel Vlaamse slagers, vandaag is de Vlaamse middenstand er uit het straatbeeld aan het verdwijnen. ,,Beenhouwer zijn is dan ook een zwaar beroep'', zegt slager Guido Piebaut (43). Over mannen als Guido en zijn vele voorgangers-collega's, loopt in het Archief en Museum van het Vlaams Leven nog tot midden augustus de tentoonstelling Uitgebeend, over Vlaamse beenhouwers in Brussel.

Een kleine beenhouwerij die nog rood-wit geruit papier gebruikt en een reeks indrukwekkend scherpe messen achter de toonbank heef hangen, wordt almaar moeilijker te vinden in de hoofdstad. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er tientallen, vooral West-Vlaamse slagers in spe naar Brussel. Zodra ze de stiel onder de knie hadden, stampten ze hun eigen zaak uit de grond.

Aan de hand van het verhaal van de kleine slager, vertelt de tentoonstelling Uitgebeend, over Vlaamse beenhouwers in Brussel na WO II de geschiedenis van het bijna uitstervende beenhouwersberoep. Interviews en bijhorende foto's, documenten, videofragmenten en voorwerpen brengen de verschillende generaties beenhouwers in beeld.

Voor het project werd ook een dertigtal Vlaams-Brusselse middenstanders geïnterviewd zodat iedereen een blik kan werpen achter de toon- en werkbank van de individuele slager. Auteurs als Eric De Kuyper, Anna Luyten, Dirk De Prins en Lucas Cathérine brengen het Brussel van vroeger mét bloempansj en sjoesels in madeira weer tot leven in literaire en poëtische teksten.

Ook beeldende kunst ontbreekt niet op Uitgebeend . Wim Delvoye, onder meer bekend van zijn getatoeëerde varkens en zijn cloaca-machine, toont beelden van de Art Farm die hij onlangs in China heeft opgezet. Daar worden de varkens niet voor hun lekkere vlees maar als kunstobject lard pour l'art gekweekt. Alain Géronnez brengt het verhaal van beenhouwersland met tal van speelse en scherp fotografische beelden.

Kinderen doen verder

,,Een tentoonstelling over beenhouwers? Daar wil ik zeker naartoe'', lacht slager Guido Piebaut. Dat de slagers met almaar minder zijn in de hoofdstad, weet hij maar al te goed. ,,Mensen kopen hun vlees minder en minder bij een slager maar in de supermarkt'', legt hij uit. ,,Bovendien ligt vetter vlees minder goed in de markt.''

Zelf heeft Piebaut al jaren een vast cliënteel want de familiezaak ligt al 65 jaar op de Plattesteen. ,,Mijn ouders lieten Aalst achter zich om een eigen zaak in de hoofdstad te beginnen. Ik zit al van kleins af tussen het vlees en de messen. Het was dan ook vanzelfsprekend dat ik de zaak overnam. Over tien jaar wil ik er ook mee stoppen en dan zouden mijn kinderen verder doen. Hier is het beenhouwersvak nog niet met uitsterven bedreigd al weet ik natuurlijk niet wat de toekomst brengt.''

Uitgebeend? Over Vlaamse beenhouwers in Brussel, na WO II , Archief en Museum van het Vlaams Leven, Arduinkaai 28, Brussel. Nog tot 13 augustus, van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 17 uur. Gesloten van 5 tot 7 mei. Gratis. Tel. 02-512.42.81 of www.amvb.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio