Tien mensen ademen giftig goedje in na chemisch lek in laboratorium

UKKEL - Negen laboranten en één brandweerman raakten gisterochtend bevangen door acetonitril, een chemische stof die uit een vat in het laboratorium Trenker was ontsnapt. Het vat met het gevaarlijke goedje had het hele weekend staan lekken. De aanwezigen kregen ademnood en pijn aan keel en ogen. Ze werden naar het Sint-Elisabethziekenhuis gevoerd.

Het vat met vijftig liter acetonitril stond in een klein laboratorium op de eerste verdieping van het bedrijf Trenker langs de Dolezlaan in Ukkel. Acetonitril is een uiterst gevaarlijk goedje dat wordt gebruikt om farmaceutische afvalstoffen te neutraliseren. Het is zeer ontvlambaar en kan ontploffen wanneer het aanraking komt met lucht.

Om een nog onbekende reden is dit weekeinde een lek ontstaan in het vat en was het vat tegen gisterochtend zo goed als leeggelopen. Laboranten van het bedrijf merkten de schade pas gisteren op toen ze kwamen werken.

Zij ondervonden onmiddellijk hinder aan de keel en hapten naar adem. Ook een brandweerman ademde het giftige product in. De brandweer nam enorme voorzorgsmaatregelen bij het opruimen van de chemicaliën. Een eerste ploeg strooide korrels om de stof op te nemen. Kort daarna werd versterking ingeroepen van een anti-gasteam TAG van de brandweer, dat met speciale beschermingspakken het gebouw binnen ging. Nadien moesten de mannen onder een speciale douche om de chemische stoffen van zich af te spuiten. De hele buurt rond de Dolezlaan werd afgezet. Het bedrijf werd ontruimd en buurtbewoners kregen de raad deuren en vensters gesloten te houden. De brandweer slaagde erin het goedje in twee uur tijd op te ruimen. Het labo blijft enkele dagen dicht. (THB)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio