Onveilige site Novarode is al jaren doorn in het oog van bevolking

Spelend kind ernstig verbrand bij ontploffing

SINT-GENESIUS-RODE - Het centrum van Rode werd gisteren even voor acht opgeschrikt door een luide knal. Die was afkomstig van een ontploffing op de site van de voormalige papierfabriek Novarode. Bij die ontploffing werd de dertienjarige Mariano Dos Reis Borges Adegilson ernstig verbrand in het aangezicht.

Wat er exact is gebeurd, wordt nog onderzocht maar vast staat dat een groepje jongeren, eerstejaarsleerlingen van het nabijgelegen Onze-Lieve-Vrouwinstituut, de verlaten site was binnengedrongen om er te spelen voor schooltijd. Bij de ontploffing konden de meeste kinderen wegspringen, maar Ade kreeg brokstukken in het gelaat geslingerd en zijn T-shirt vatte vuur.

Met flesjes water probeerden de jongens Ade te helpen. Toen ze merkten dat dat niet volstond en ze de ernst van de verwondingen beseften, haastten ze zich naar de leraarskamer van de school om hulp te vragen. In afwachting van de komst van de hulpdiensten werd de jongen onder de douche gehouden.

Interpellaties

Na de ziekenwagen van de brandweer kwam ook de MUG-dienst van het Sint-Elisabethziekenhuis van Ukkel ter plekke. Gezien de ernst van de verwondingen, onder andere derdegraads brandwonden aan kaak en nek, werd het slachtoffertje naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek gevoerd. Ook de vader van de jongen, die inmiddels bij de school was aangekomen, werd in shock weggevoerd. De toestand van de jongen is zeer ernstig maar niet levensbedreigend.

Om te achterhalen welke producten de brandwonden hebben veroorzaakt, ging de politie met de jongeren naar de plaats van de ontploffing.

Daar bleek dat het waarschijnlijk om ijzerchloride gaat. Het goedje is op de site achtergebleven na de jongste sloop- en opruimwerken.

De site van het voormalige papierfabriek Novarode is al langer een doorn in het oog van de Rodense bevolking. Haast maandelijks werd burgemeester Rolin door de Nederlandstalige schepenen en gemeenteraadsleden geïnterpelleerd over de onveiligheid van het geheel.

Al voor de gebouwen werden gesloopt, moest de brandweer herhaaldelijk aanrukken om brandjes te blussen die veroorzaakt werden door spelende kinderen.

De ontploffing van maandag maakt duidelijk dat er nog gevaarlijke producten aanwezig zijn en dat het complex te gemakkelijk toegankelijk is voor kinderen. Aan Vlaamse zijde dringt men er dan ook nogmaals op aan dat burgemeester Rolin 'onverwijld' maatregelen zou nemen.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio