Oorlogsbunker stak vijftig jaar onder Lourdesgrot

Brandweerlui vinden operatiekwartier in tuin Gistels rustoord

De vrijwillige brandweermannen Koen Deman en Chris Vanysacker legden in de tuin van het rust- en verzorgingstehuis Sint-Godelieve in Gistel een bunker uit deTweede Wereldoorlog bloot. De bunker, ingericht als chirurgisch hospitaal, zat ruim vijftig jaar verscholen onder de Lourdesgrot in de tuin van het rusthuis.

De brandweerlui togen samen aan het werk, de ene gedreven door een passie voor beide wereldoorlogen en de andere door zijn jarenlange opgravingen op de kasteelsite van Gistel. De bunker die bij de werken ter uitbreiding van het rusthuis bloot kwam te liggen, is zeker een hospitaalbunker of Sanitätsunterstand uit de Tweede Wereldoorlog.

Beide historici vonden in de hygiënisch betegelde bunker een Duits veldhospitaal, een zitbank en de speciale verlichting uit het operatiekwartier. Vooraleer de mastodont, opgebouwd uit 561,5 m3 beton en met muren van een 1 meter dik werd afgebroken, kregen de brandweerlui de kans het relict in kaart te brengen, uitgebreid te fotograferen en te ontleden.

,,Het ligt in onze bedoeling zoveel mogelijk gegevens over de bunker te verzamelen. We zoeken Gistelnaren die de puzzel kunnen helpen leggen. Wellicht hebben mensen uit de stad de bunker helpen bouwen of hebben ze er in geschuild,'' zegt Chris Vanysacker.

,,Op het dak van de kapel van het rusthuis werden de nokpannen gelegd in de vorm van een rood kruis. Het kruis wees bombarderende vliegtuigen wellicht op de hospitaalfunctie van het klooster, het rusthuis en de bunker langs de Sint-Jansgasthuisstraat. Toch vonden we resten van één bominslag,'' vult Koen Deman aan.

Maar heel weinig mensen uit Gistel wisten van het bestaan van de bunker af. Na de oorlog werd er een heuvel op aangebracht. De zusters van het RVT bouwden er een stookplaats en bouwden bovenop het oorlogsrestant de befaamde Lourdesgrot. Daardoor verdween de bunker ruim vijftig jaar lang onder de grond, terwijl hij tussen 1942 en 1945 het scenario was van vele heelkundige ingrepen op de wellicht hogere officieren van het Duitse rijk.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio