,,Mensen lachen met tweelingen en politiek. Wij nemen dit ernstig''

Poolse broers Jaroslaw en Lech Kaczynski willen president en/of premier worden

Poolse broers Jaroslaw en Lech Kaczynski willen president  en/of premier worden

Lech en Jaroslaw Kaczynski gelijken zo op elkaar dat zelfs nauwe partijmedewerkers de broers nauwelijks uiteen kunnen houden. Foto: © BELGA/AFP

Jaroslaw en Lech Kaczynski (56) zijn twee Poolse tweelingbroers die vandaag en binnen veertien dagen in twee rondes deelnemen aan de premier- en presidentsverkiezingen. Beiden zijn ze van de centrum-rechtse Wet- en Rechtvaardigheidspartij (PiS). Als we de opiniepeilingen mogen geloven zal die partij de komende verkiezingen winnen.

Jaroslaw en Lech zijn in Polen al wereldberoemd sinds 1962. Toen speelden ze als kindacteurs in een populair komisch filmpje De Twee die de Maan Stalen . Ze zijn een eeneiige tweeling en zo gelijkend dat zelfs hun naaste partijmedewerkers hen nauwelijks uiteen kunnen houden. Zelf zijn eerder ongelukkig met hun status als tweeling. ,,De mensen hebben de neiging te lachen met tweelingen en met politiek. Maar wij nemen dat juist ernstig'', zegt Jaroslaw.

Jaroslaw is voorzitter van de Wet- en Rechtvaardigheidspartij. Hij hoopt vandaag verkozen te worden als toekomstige Poolse premier. Zijn broer Lech - 45 minuten jonger - is burgemeester van Warschau en doet binnen veertien dagen mee aan de presidentsverkiezingen.

Het is niet duidelijk of zij beiden die functies kunnen opnemen. In de Poolse grondwet is in ieder geval niets voorzien. Maar Jaroslaw heeft al grootmoedig verklaard dat als zijn broer president wordt, hij meteen als premier zal aftreden. ,,Wees gerust'', sust Jaroslaw.

De grootste tegenstander van de tweelingbroers is het liberale Burgerplatform. Toch hebben ze al aangekondigd een coalitie te vormen indien ze samen zouden winnen. Samen zitten ze op rozen. De PiS zou 34 procent van de stemmen halen en het Burgerplatform zou uit komen op 32 procent. Een comfortabele meerderheid dus.

Morele revolutie

Het Burgerplatform belooft de kiezers de overheidsbemoeienis in de economie te verminderen, de privatisering van staatsbedrijven te versnellen en zo het begrotingstekort uit de weg te ruimen. Ook wil het een vast belastingpercentage van 15 procent invoeren voor zowel bedrijven als burgers. De PiS wil juist een grotere rol van de overheid in de samenleving, waarbij beter wordt gezorgd voor de burger, en heeft kritiek geuit op de plannen van het Burgerplatform. De PiS zegt dat Polen een ,,morele revolutie'' nodig heeft. Lech heeft als burgemeester van Warschau in zijn stad een gayparade verboden.

Ondanks de flinke economische groei, heeft Polen de hoogste werkloosheid van Europa: liefst 18 procent. Ondanks het feit dat het land nu wordt geleid door een linkse regering wordt de armoede groter en groter. Samen met de corruptie overigens. De regerende Democratische Linkse Alliantie heeft nog maar 8 procent in de peilingen.

Experts verwachten een erg lage opkomst bij de verkiezingen van zondag en de kort daarna volgende presidentsverkiezingen. Uit onvrede over politici in het algemeen zou naar schatting 60 procent van de kiezers thuis willen blijven.

Corrigeer

MEER NIEUWS