Vlaamse overheid dagvaardt lagekostenmaatschappij

Ryanair komt niet meer terug

Ryanair komt niet meer terug

Gino Vanspauwen Foto: © VHI

OOSTENDE - ,,Ryanair gaf te kennen dat het dit jaar niet naar Oostende terugkeert. Voor ons is de maat vol.'' Dat zegt de Oostendse luchthavenmanager Gino Vanspauwen. De lagekostenmaatschappij laat op Ostend Airport 250.000 euro schulden na door onbetaalde landingsrechten en door contractbreuk. ,,We zullen dat recupereren, goedschiks of kwaadschiks'', verzekert Vanspauwen.

,,Het is natuurlijk niet zeker dat Ryanair nooit meer terugkeert, maar uit het gesprek dat we vorige week met de directie hadden, blijkt dat het dit jaar niet meer op Oostende vliegt. De bespreking over Oostende werd meteen verschoven naar april 2006. Voor mij is het vandaag gedaan met de historie Ryanair'', vertelt Vanspauwen.

,,We hebben maanden onderhandeld, hebben alle belemmeringen opzij gezet en hebben alles gedaan om een minnelijke schikking te verkrijgen. Nu is het genoeg geweest'', stelt Gino Vanspauwen.

Het einde van de gesprekken staat meteen gelijk aan de start van een gerechtelijke procedure. Oostende liet de Ierse firma weten dat ze 250.000 euro aan nooit betaalde en overeengekomen landingsrechten eist. ,,Het contract van de Vlaamse overheid met Ryanair is heel duidelijk: ofwel betaalt ze, ofwel leiden wij - de Vlaamse overheid - een rechtszaak in op de rechtbank in Brugge. Ik vind dat een contract moet nageleefd worden en dat 250.000 euro te veel geld is om kwijt te schelden. Het gaat om geld van de Vlaamse belastingbetaler. De advocaten van de Vlaamse overheid krijgen - als de firma niet spontaan betaalt - de opdracht tot dagvaarden'', zegt de luchthavenmanager.

Vanspauwen laat duidelijk uitschijnen dat hij geen energie meer steekt in gesprekken met Ryanair. Hoewel Ryanair dus voorgoed weg blijkt, heeft Saoudi Arabian Airlines zijn contract tot volgend jaar verlengd en huurde ook Boag Air een kantoor op Ostend Airport. Die firma wil drie keer per week met een Boeiing 747 vanuit Afrika landen. De Turkse passagiersmaatschappij Corendon heeft zijn beslissing om op Oostende te vliegen inmiddels ook uitgesteld. ,,Dat is een teleurstelling'', besluit Vanspauwen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio