Toon Hermans compleet op 22 dvd's

Op 12 mei verschijnt een dvd-doos met alle onemanshows van Toon Hermans. Onder het bonusmateriaal bevindt zich ook zijn enige film, Moutarde van Sonansee uit 1959. Vrijdag was het precies vijf jaar geleden dat de vader aller cabaretiers overleed.

Toon Hermans' zaaloptredens werden voor het eerst gefilmd in 1958 en de geliefde filosoof-komiek stond op de planken tot in 1997. Geen wonder dat de doos liefst 22 dvd's nodig heeft om al zijn shows te bevatten. De samenstellers, biograaf Jacques Klöters en Lisa Wade, beloven als bonusmateriaal alternatieve versies van onsterfelijke sketches zoals Doif is tod en Leg neer die bal , fragmenten uit Hermans' Engelse en Duitse shows, repetitiebeelden uit zijn privé-archief, interviews, een documentaire en zelfs commentaar van Toon zelf.

Klapstuk wordt Moutarde van Sonansee , de eerste en enige film die Toon Hermans ooit maakte. Hij schreef er de liedjes voor, regisseerde en speelde zelf ook de hoofdrol: een dichterlijk aangelegde antiquair die zich bedreigd voelt door een knakworstenfabrikant. Ondanks de referenties aan tijdgenoten als Jacques Tati en Charlie Chaplin flopte de film danig. Sinds 1959 werd hij maar zelden meer vertoond. (TDC)

,,One man shows 1958-1997'' verschijnt bij Universal. De dvd's zijn later ook los verkrijgbaar, wellicht in oktober.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees