ZIPZAGZAP. In de ban van de Spons

ZIPZAGZAP. In de ban van de Spons
Het Nieuwsblad ligt voor me, met lijm en schaar. Ik zucht even voor ik het spaarpunt uitknip en op de spaarkaart plak. Als de kaart vol is en ik drie euro opleg, krijg ik er een knuffel voor. Van Spongebob. Mijn vriendin, de schat, is een professionele, fundamentalistisch geobsedeerde superfan van Spongebob.

Een grote, gele spons, met een broek en een das aan. Hij woont in een ananas op de zeebodem. En hij heeft z'n eigen show, op Nickelodeon. Soms vraag ik me af of ik nu echt zo'n slecht vriendje ben. Ze is zestien.

Het concept van Spongebob is even simpel als geniaal: een pantoffelheld uit Bikini Broek (ik verzin dit niet) vult zijn dagen met school, karate en bellen blazen. Samen met sidekicks als Patrick, Krabs, Sandy en Octo (hun personages variëren van corpulente zeester tot eekhoorn in duikerspak) komen ze natuurlijk elke aflevering Samsongewijs in een of ander avontuur terecht. Ook voor meisjes van zestien kan de boog niet altijd gespannen staan.

Ik vraag me oprecht af welk crimineel meesterbrein er schuilgaat achter dit nieuwe puberidool. Wie staat er nu in 's hemelsnaam 's ochtends op met de intentie om die dag een televisieprogramma rond een spons te maken? Moeten we Spongebob verder verdenken van enige symboliek? Zit er een boodschap in het feit dat ,,hij" een spons is? Moeten we het programma interpreteren als een reactie tegen de vervuiling van de zeebodem?

Ik gooi alvast nooit meer schoonmaakmateriaal in de zee. Sterker nog, ik denk dat ik maar niets meer in de zee smijt. Niet dat het tot hiertoe een frequente bezigheid van ondergetekende was, maar toch. Je weet maar nooit. Misschien maken ze er wel een tekenfilm over. Olielozers aller landen: u bent gewaarschuwd. (MDV)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees