Communist Giorgio Napolitano (80) verkozen tot Italiaans staatshoofd

Van staatsvijand tot president

Van staatsvijand tot president

Heel wat persbelangstelling voor de hervormer Giorgio Napolitano die Ciampi opvolgt als staatshoofd van Italie. Foto: © EPA

De Italiaanse communisten, die tijdens de Koude Oorlog beschouwd werden als een gevaarlijke vijfde colonne in de weke onderbuik van het vrije Westen, leveren de president van hun land. Het is de tachtigjarige Giorgio Napolitano.

Er waren al bij al slechts vier stemronden nodig om een opvolger te vinden voor president Carlo Azeglio Ciampi. De president wordt verkozen door een college van 1.009 parlementsleden en vertegenwoordigers van de twintig regio's. Giorgio Napolitano behaalde 543 stemmen. De ontslagnemende premier Silvio Berlusconi betreurde dat ,,links alle institutionele instellingen in handen heeft''.

Vernieuwer

Met Napolitano bekleedt voor het eerst in de Italiaanse geschiedenis een vroegere communist het hoogste staatsambt. Op 29 juni 1925 geboren in Napels, zat Napolitano tijdens de Tweede Wereldoorlog in het antifascistische verzet. In '45 trad hij toe tot de Italiaanse Communistische Partij, PCI. Hij werd in 1953 voor de Kamer verkozen en liefst 10 keren herkozen. In '56 verdedigde hij nog de bloedige Sovjetinval in Hongarije, nadat dat land in opstand was gekomen. Dat is de krant Corriere della Sera alvast niet vergeten.

Toch werd net Napolitano in zijn partij een van de grote vernieuwers. Napolitano pleitte in zijn partij bijvoorbeeld voor dialoog met de socialisten en andere progressieven. Niemand minder dan de Amerikaanse ambassadeur geeft hem daarvoor nu een pluim. ,,Hij is een echte staatsman. Hij is eerlijk. Hij gelooft in de democratie én hij is een vriend van de Verenigde Staten'', zei Richard Gardner aan het persagentschap AP. Gardner was in Italië ambassadeur van '77 tot '81. In die tijd had hij met Napolitano enkele ontmoetingen, die clandestien moesten gebeuren omdat praten met de communisten toen taboe was. De PCI was toen inderdaad de grootste communistische partij van West-Europa en voor de Amerikanen de baarlijke duivel. ,,Ik zal er bij president Bush voor pleiten dat hij hem niet ziet als een communist, maar als een goed mens'', zegt Gardner nu.

Gentleman van oude school

In het begin jaren negentig was Napolitano betrokken in de omvorming van de PCI tot DS ( Democratici di Sinistra of Linkse Democraten). Het embleem met hamer en sikkel werd achterwege gelaten. De DS is het grootste blok in Prodi's coalitie. Napolitano geldt als een éminence grise van de Italiaanse politiek. Sommigen beschrijven hem als een bescheiden en gematigde ,,gentleman van de oude school''. Omdat hij bovendien met zijn rijzige gestalte lijkt op de laatste Italiaanse koning, wordt hij soms spottend de Rode Prins genoemd.

Tussen '92 en '94 was Napolitano Kamervoorzitter en in de eerste regering van Prodi was hij van '96 tot '98 minister van Binnenlandse Zaken. Ciampi benoemde hem vorig jaar tot senator voor het leven, de hoogste politieke eer. Napolitano heeft twee zonen. Hij schreef politieke werken maar ook poëzie.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees