Videoband in zaak Roeland Raes zoek

Videoband in zaak Roeland Raes zoek

Roeland Raes heeft vandaag geen prominente plaats meer in Vlaams Belang. Foto: © VUM

Na vijf jaar weet Vlaams Belang'er Raes of hij al dan niet voor de rechter moet verschijnen wegens negationisme na een interview op de Nederlandse televisie. De videoband waar heel het gesprek op staat en die belangrijk is om de gewraakte uitspraken te plaatsen in de context, blijkt zoek.

Vandaag beslist de kamer van inbeschuldingingstelling in Brussel of Roeland Raes, gewezen senator en ondervoorzitter van het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang), zich voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden wegens negationisme.

Twijfel in Netwerk

Raes uitte in 2001 in een tv-interview voor Netwerk , een programma van de Nederlandse NCRV-omroep, zijn twijfel over de omvang van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na een storm van kritiek kon Raes in maart 2001 niet anders dan ontslag nemen als ondervoorzitter van zijn partij. Ook zijn mandaten van senator, beheerder van de Gentse universiteit en als secretaris van verscheidene partij-vzw's moest hij afstaan.

Het Forum der Joodse Organisaties, de representatieve vertegenwoordiging van joodse verenigingen en organisaties in Vlaanderen sleepte hem meteen ook voor de rechtbank wegens negationisme.

De raadkamer van de correctionele rechtbank van Brussel besliste op 7 februari om Raes niet te vervolgen, maar het Forum der Joodse Organisaties tekende daar beroep tegen aan. Vandaag spreekt de kamer van inbeschuldigingstelling zich uit.

,,Het was voor de raadkamer duidelijk dat de zaak tegen mijn cliënt los aaneen hangt. Zo is men er nooit in geslaagd om het volledig interview op te vragen bij de NCRV, enkel de uitgezonden stukken interview worden als bewijsmateriaal gebruikt. Nochtans is het hele interview belangrijk om een en ander in zijn context te plaatsen. Maar de moederband , waar heel het interview op staat is blijkbaar zoek bij de NCRV'', zegt advocaat Piet Noë.

Gezond verstand

,,Anderzijds hoop ik op het gezond verstand van de raadkamer om niet iedereen die dwazigheden verkoopt voor de rechter te slepen op basis van de negationismewet'', zegt Noë.

Raes heeft vandaag geen prominente plaats meer binnen Vlaams Belang. Hij is wel nog steeds lid van de partij en secretaris van de partijafdeling in Lovendegem. Raes is geen onbekende in het wereldje van de negationisten. Samen met Siegfried Verbeke (in 2003 veroordeeld voor het minimaliseren van misdaden tegen de menselijkheid) en Xavier Buisseret (tijdens de jaren negentig nog even kamerlid voor het Vlaams Blok) schreef Raes ooit het blad Haro vol. Dat ,,Maandblad voor de conservatieve revolutie'' , nam negationistische publicaties over, zoals Richard Harwoods Did six million really die?Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees