9 maanden en al de hoofdrol

Miljoenen mensen zagen Belgische Mathys stunten in reclamefilmpje Evian

Een Belgisch onderonsje (v.l.n.r.): Lisa (uit Brussel), Mathys (uit Luik) en William (uit Sint-Genesius-Rode) Foto: rr

Geen enkele Belg die de afgelopen week zo veel werd bekeken als Mathys Michotte. De negen maanden oude baby uit Luik speelt de hoofdrol in het nieuwste reclamefilmpje voor Evian. In geen tijd werd het een hit op internet en tv. 'Mathys mag thuis ook geen camera zien of hij begint show te maken', zegt zijn apetrotse mama.

De nieuwe reclamespot van waterproducent Evian is nu al een wereldwijde hit. Miljoenen mensen vergaapten zich al aan het - getrukeerde - stuntwerk van 96 baby'tjes op rolschaatsen. Maar nu al is onze landgenoot Mathys Michotte dé absolute ster. De jongen uit Xhoris (in de provincie Luik) kaapte de hoofdrol weg door achterwaarts op zijn rolschaatsen tussen een lange rij flessen Evian te slalommen. Intussen staan zijn vrolijke vriendjes te supporteren op de tonen van de hiphophit Rapper's delight .

Mathys maakt zijn showtje af met een pirouette. Als een volleerde ster steekt hij daarna met een kamervullende glimlach een handje in de lucht. En uiteindelijk viert hij een Belgisch onderonsje - tussen de hoofdzakelijk Franse kinderen - met de Brusselse Lisa (8 maanden) en William (10 maanden) uit Sint-Genesius-Rode, die even naast hem in beeld komen piepen.

'Mathys heeft zijn hoofdrol te danken aan zijn ontwapende glimlach', denkt zijn 23-jarige mama Pauline Markowicz. Toch had ook zij nooit durven te dromen dat het zó snel zou gaan voor Mathys. 'Pas in mei schreef ik Mathys in bij het Brusselse castingbureau Ministar. Gewoon zomaar: om eens te kijken wat dat gaf. Twee weken later werden we uitgenodigd op een casting. Mathys genoot daar écht van elk moment. Hij moest op een bewegende tafel zitten, wat rondkijken én lachen. En laat dat nu net zijn specialiteit zijn. Mathys mag geen camera of fototoestel zien of hij gaat uit zijn dak. Van wie onze zoon dat heeft, weet ik niet. Wij zijn maar gewone mensen.'

De gefilmde beelden van op de casting werden meteen gebruikt voor het reclamefilmpje. Zaterdag kreeg mama Pauline het resultaat voor het eerst te zien op het internet. 'Ze hebben er iets moois van gemaakt. Ik ben trots. Welke mama zou dat niet zijn? Zondagavond hebben we Mathys voor het eerst op televisie gezien tijdens een reclameblok in primetime. Dat is niet te geloven: onze zoon op televisie. En in verschillende landen dan nog, amai . (trots) Iedereen in het dorp spreekt er intussen over.'

Het zal overigens niet bij dat ene filmpje blijven. Want Mathys Michotte heeft al zijn tweede opdracht beet. Twee weken geleden mocht hij namelijk al opdraven voor het meubel- en decoratiebedrijf Conforama. 'Dat reclamespotje is nog niet klaar. Ik ben benieuwd of hij het er evengoed vanaf zal brengen', zegt zijn mama. Van haar mag het succes wel blijven duren. 'Ik zou het tof vinden mocht Mathys daar ver mee geraken. Maar van zodra we zien dat hij het tegen zijn goesting doet, is het gedaan.' Of de kleine Mathys nu al een goedgevulde bankrekening overhoudt aan het succes van de Evianspot? 'Was het maar waar. Maar Mathys is zeker nog niet binnen. (lacht) Wat hij heeft verdiend, hebben we op een geblokkeerde rekening gezet.'

Volgens Marie-France Gerin van het castingbureau Ministar heeft de jongen goed geboerd. 'We betalen hem een forfait omdat het zijn eerste jaar is. Met zijn opdracht voor Evian heeft hij bijna 1.000 euro verdiend. En dat voor nog géén vier uren werken hé!' Ministar leverde overigens ook de vijf andere Belgische kinderen voor het reclamefilmpje dat gemaakt werd door het Parijse bureau BETC Euro RSCG. Drie van die Belgische kinderen komen echter nooit herkenbaar in beeld.

En in de reclamewereld is niet alles wat het lijkt. Dat weten de ouders van Mathys Michotte nu ook. 'Mathys werd in Brussel gefilmd. In het reclamefilmpje steelt hij de show in een park in Melbourne. Die beelden waren de makers daar blijkbaar eerder gaan filmen. Daarna hebben ze Mathys en de andere kinderen daar gewoon in geplakt. Straf gedaan.' Of Mathys zijn acteerwerk zelf al heeft gezien? 'Ja, we hebben hem al voor de computer gezet. Wat Mathys deed toen hij zichzelf zag? Lachen natuurlijk.' (proest het zelf uit)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees