Woody Allen vindt tweede adem in Londen

Woody Allen vindt tweede adem in Londen

Jonathan Rhys-Meyers laat zich in de luren leggen door Scarlet Johansson.

Woody Allen verkast even van zijn geliefde New York naar Engeland. Het resultaat? Zijn beste film in jaren: Match Point.

Als recensent maak je het wel vaker mee dat je wou dat een film nu eindelijk eens afgelopen was. Doorgaans is dat een héél slecht teken, in het geval van Woody Allens Match Point net niét. Dit verhaal sleept je zó mee dat je ongemakkelijk in je stoel zit te draaien van ,,laat dit toch niet waar wezen''. Het zou misdadig zijn de clou aan uw neus te hangen, maar toch dit: de talentrijke maar berooide tennisleraar Chris (Jonathan Rhys-Meyers) wordt in dienst genomen door vriendelijke rijkaard Tom (Matthew Goode). Voor je ,,gelukzak'' kunt zeggen, is Chris getrouwd met de knappe zus van Tom en rolt hij via de pater familias in een vetbetaald baantje. Relatiekankeraar Woody is er de man niet naar om zoveel rozengeur te dulden en dus verpest hij het feestje... met Scarlett Johansson zowaar. Met elke film lijken Johanssons lippen sensueler te worden en dus schreeuwen Chris' hormonen in koor: ,,allen daarheen!''. Wel wetend dat hij zijn huwelijk, rijkdom, avondjes in de opera en vernissages bij Londens beautiful people op het spel zet, stort Chris zich in een roodgloeiende relatie. En bij Woody Allen krijg je spijt van zoiets. Veel spijt.

Behalve dan als cinemabezoeker. Verkassen van New York naar Londen heeft Allen goed gedaan want deze prent zit over de hele lijn gebeiteld. Qua verhaal dat misleidend begint als een romantische komedie, qua acteurs die allen even jong zijn maar allen even overtuigend spelen, qua aankleding die van de zonnige Britse upper class verglijdt tot de somberte van Dostojevski. Knappe cinema die je ook nog eens op het verkeerde been zet. Let in het begin vooral op de tennisbal die balanceert op het net. Valt hij aan de ene kant, dan win je. Aan de andere, dan verlies je. Of toch niet? (JDR)

9

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees