Gemeente geeft asielzoekers 8 dagen voordat gebouwen ontsmet worden

Schaarbeek wil daklozen uit Noordstation verdrijven

BRUSSEL - Het is oorlog tussen Schaarbeek en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De gemeente Schaarbeek eist dat een deel van het Brusselse Noordstation wordt opgekuist en ontsmet. Daklozen en asielzoekers brengen er volgens de gemeente de openbare veiligheid en gezondheid in het gedrang. De groep moet binnen de acht dagen verdreven worden, 'desnoods met geweld'. Het Gewest, dat verplicht wordt 'de werken' uit te voeren, reageert woedend.

Sinds dit weekend hangt er op de deuren van het station Brussel-Noord een besluit van de gemeente Schaarbeek ondertekend door waarnemend burgemeester Cécile Jodogne (MR/FDF). Dat kon Het Nieuwsblad ter plaatse vaststellen (zie document rechtsboven, nvdr.). Het Noordstation ligt op het grondgebied van Schaarbeek, maar is eigendom van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In het officiële document, dat gedateerd is op 9 september, staat dat na een bezoek van de politiecommissaris en de dienst stedenbouw allerlei inbreuken zijn vastgesteld tegen de gemeentewet, eerdere besluiten van de gemeente en het politiereglement. Concreet komt het erop neer dat er sprake is van 'geïmproviseerde woning' en 'slaapplaats' en dat er 'een bezettingsverbod' geldt als de veiligheid en de gezondheid van het publiek in het gedrang komt.

Daklozen

Al geruime tijd verblijven er op het grote terras achteraan het station groepen daklozen en asielzoekers. Ze hebben zich zowel binnen als buiten het gebouw gevestigd. 'Het is opnieuw ongezond: meerdere 'dakloze' personen hebben deze zone ingenomen en hebben er karton, etensresten en matrassen achtergelaten, ze hebben er geürineerd en het ongedierte verspreidt zich' concludeert het gemeentebesluit.

In artikel 1 wordt gesteld dat er een toegangsverbod in het hele station opgelegd moet worden aan iedereen die het wil gebruiken als slaapplaats. 'Indien een publiek toegankelijke plaats van dit gebouw nog bezet is, zal ze worden ontruimd door de politie, desnoods met geweld.'

Gisteren troepten er op de plek in elk geval nog tientallen mensen samen, meestal Romazigeuners.

Acht dagen

Binnen de acht dagen moeten de nodige maatregelen worden getroffen. De plek moet ontruimd worden, de rommel verwijderd, de lokalen gepoetst en ontsmet en er moeten de nodige onderhoudswerken gebeuren. Als het gewest dit niet doet, zullen de gemeentediensten van Schaarbeek de werken uitvoeren en wordt de rekening doorgestuurd. De kosten van de uitdrijving, zo wordt vermeld, zullen ook aangerekend worden.

De Brusselse staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) reageert boos. 'Er zijn kinderen, zwangere vrouwen en een gehandicapte bij die mensen. Die zet je toch niet zomaar op straat?'

De Lille drong bij de gemeente aan op meer goodwill, maar die zegt niets te kunnen doen. 'Ons OCMW heeft die mensen geholpen. Het zijn bijna allemaal asielzoekers en daar moet de federale regering een oplossing voor zoeken. We zaten al samen met Fedasil, maar blijkbaar is het een moeilijke zaak', aldus Jodognes kabinetschef Mark Weber.

Toch wil De Lille proberen het gemeentebesluit nog tegen te houden. 'Zolang er geen oplossing is voor de daklozen, wil ik niet dat ze uit het Noordstation verdreven worden. Ik ga daarvoor druk uitoefenen op de federale regering en op Schaarbeek. Ik wil niet dat er een oorlog begonnen wordt op de kap van de asielzoekers.'

Woensdag gaat de politie de asielzoekers alvast op de hoogte brengen van de nakende uitzetting.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees