Volkscafé op Hazegras ruimt plaats voor flatgebouw

Café De Haring wordt gesloopt

OOSTENDE - Ook in Oostende verdwijnen de echte volkscafés één voor één. Op de wijk 't Hazegras, berucht omwille van de aanwezige prostitutiebars, worden vandaag zaterdag in café De Haring de laatste pintjes getapt. ,,Voor heel wat buurtbewoners was dit de enige plek waar zij nog een beetje sociaal contact hadden'', stelt Niko Geldhof, lid van het wijkcomité Hazegras.

Het volkscafé De Haring, vroeger eigendom van de brouwerij Feys en nu van de nv Feys Vastgoed uit Oostende, is een begrip in de Stad aan Zee, en dit niet in het minst om de bijhorende frituur. ,,Mijn vader runde het café veertien jaar en gaf daar ook eten. Zo rijpte bij hem het idee om vanuit de keuken ook aan raamverkoop te doen, wat een succesvolle ingreep bleek te zijn'', zegt Niko Geldhof.

,,Toen Aline en Walter, de huidige exploitanten, in 1985 het café overnamen, verdween de keuken, maar onze frituur bleef onafhankelijk verder bestaan. Toen we hoorden dat er plannen werden gemaakt om op de lokatie van 'De Haring' een appartementenblok op te trekken, zijn we in 2003 verhuisd naar de wat verder in de straat gelegen frituur 't Hazegras'', vertelt Niko Geldhof.

De buurt is de jongste jaren inderdaad al door de bouwwoede overvallen. De sociale huisvestingsmaatschappijen De Gelukkige Haard en De Oostendse Haard plantten er twee grote appartementsblokken neer en binnen afzienbare tijd zou het autonoom gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende er eveneens een nieuwbouwproject realiseren.

Residentie Kamina

,,Om nog het toekomstige project achter de kazerne van de Marine en dat wat op de plaats van theater De Illusie komt niet te vergeten'', vult Niko Geldhof aan. ,,De bouwpromotoren hebben de wijk als het ware 'ontdekt'. Niet verwonderlijk, want 't Hazegras paalt vlak aan de grootste groene long van Oostende - het Maria Hendrikapark - en is toch vrij dicht bij het centrum gelegen.

,,Of dat evenwel ten goede is van de Oostendse buurtbewoners, durf ik betwijfelen. Ik vrees dat de prijzen voor de gewone man in de straat te hoog zullen zijn - men spreekt van 170.000 tot 400.000 euro per appartement - en dat vooral kapitaalkrachtige mensen hier een tweede verblijf zullen zoeken'', aldus nog Niko Geldhof.

Op de plaats waar nu nog café De Haring staat, komt eveneens een appartementsgebouw: Residentie Kamina, verwijzend naar de eerste naam van het café waar veel mariniers die op de Kamina gevaren hebben, hun dagelijkse pint kwamen drinken. De Haring wordt eind dit jaar gesloopt, het nieuwproject zou moeten klaar zijn tegen Pasen 2007.Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio