Ook met nieuwbouw voor 66 leerlingen kan Baken aanvragen niet aan

Te weinig plaats voor leerlingen met autisme

SINT-NIKLAAS - De school Baken in Sint-Niklaas weigert voor het eerst leerlingen met autisme, omdat er voor hen geen plaats is. Op de wachtlijst staan 22namen. Nochtans neemt de instelling, samen met het Zonneken, volgend schooljaar een nieuwbouw in gebruik voor 66kinderen en jongeren met de ontwikkelingsstoornis. ,,Alle plaatsen zijn volzet. Schrijnend want die jongeren kunnen nergens anders terecht", zegt directeur Filip Dierickx van Baken.Koningin Paola huldigt het splinternieuwe complex vrijdag 2 september in bij haar bezoek aan Sint-Niklaas. Voor het zover is, is er nog aardig wat werk aan de winkel. Eind deze week levert de aannemer het gebouw op, waarna de inrichting van de ruimtes begint. Het complex ligt op de site van het Medisch Pedagogisch Instituut Zonneken en de school voor buitengewoon secundair onderwijs Baken in de Eekhoorn- en Bellestraat.

,,Op de benedenverdieping zijn er elf klaslokalen, zes voor de lagere school van het Zonneken en vijf voor ons", begint directeur Filip Dierickx van Baken. ,,In elk lokaal is plek voor zes leerlingen met autisme. Dat komt neer op 66 studenten."

Baken, waar een derde van de 210 leerlingen autisme heeft, geniet een stevige reputatie in de begeleiding van kinderen met zo'n stoornis. ,,In Vlaanderen zijn we al tien jaar een van de voortrekkers. Tot dit schooljaar konden we elke leerling met autisme toelaten tot de school. Maar stilaan worden we het slachtoffer van ons succes. Voor het eerst weigeren we leerlingen omdat er voor hen geen plaats is. In de aanloop naar volgend schooljaar gebeurde dat al vijf keer. Op de wachtlijst staan nog eens 22 namen", zegt Dierickx.

Wanhopige ouders

,,Het pijnlijke is dat wij de wanhopige ouders aan de lijn krijgen en weten dat ze nergens anders terecht kunnen. Ze houden daarom hun kinderen vaak thuis of laten hen opnemen in een psychiatrie."

Orthopedagoge Elke Catthoor kreeg gisterochtend nog een telefoontje van een wanhopige moeder. ,,Is er nog plaats voor mijn zoon van zeventien? Nee. Waar dan wel? Op dat moment wist ik dat er nergens ruimte was voor de jongen", zegt Catthoor.

De directeur gaat voort: ,,De ouders spannen vaker processen aan om hun kinderen alsnog toegelaten te krijgen omwille van het inschrijvingsrecht. Zelf is Baken al een keer in het ongelijk gesteld door de Raad van Beroep van het gemeenschapsonderwijs. Maar we moeten waken over de kwaliteit van ons onderwijs: zes leerlingen per klas is het maximum."

De nieuwbouw biedt meteen plek voor 66 kinderen. ,,Dat volstaat niet voor alle geïnteresseerden. Als wij weer een complex bouwen met dezelfde capaciteit, is ook die onmiddellijk ontoereikend."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio