Teler Dermaut: ,,Droogte en vorst maken kool kleiner''

Rampjaar voor zomerbloemkolen

INGOOIGEM - De zomerbloemkolen die vanaf volgende week worden geoogst, zijn door de aanhoudende droogte kleiner dan normaal en minder van kwaliteit. Dat ondervindt teler Jordaan Dermaut uit Ingooigem (Anzegem) die zijn investering van het voorjaar ziet verloren gaan. ,,Ik zal wellicht alleen nog de gedane kosten kunnen recupereren'', stelt Jordaan Dermaut.

Jordaan Dermaut is gespecialiseerd in akkerbouw en groenten. Het telen van bloemkolen is een van zijn belangrijke activiteiten. Door de huidige droogte zal de opbrengst kwalitatief rampzalig zijn.

,,Een bloemkool heeft veel water nodig. De plant heeft echter tere en zwakke wortels die altijd een waterrijke omgeving nodig hebben. Zij moeten vrij vlug aan water en dan nog uit de bovenste laag van dertig centimeter raken. Dieper kunnen ze het water niet halen. Door de droogte hebben wij dus zelf de zomerbloemkolen moeten water geven. De hoge temperaturen doen het water echter vlugger verdampen dan de wortels het kunnen opnemen. Ook dat is een probleem'', vertelt Jordaan Dermaut.

,,Het resultaat zal dus nefast zijn, want zij hebben ook niet rustig kunnen groeien. Het voorjaar was te koud. Er trad ook late nachtvorst op. Gevolg is dat de zomerbloemkolen kleiner zijn dan normaal. Het wordt zeker geen topopbrengst'', aldus de bloemkoolteler.

Jordaan Dermaut verkoopt zijn zomerbloemkolen aan de industrie waarmee hij een contract heeft. Vanaf volgende week begint hij de groenten te oogsten. ,,Het is een arbeidsintensief werk dat enkele weken in beslag neemt.

Normaal gezien beginnen wij er eind juni aan. Eens alles geoogst is, gaan wij dan investeren in de teelt van najaarsbloemkolen. Wij planten die in juli om ze in oktober te oogsten'', aldus nog Jordaan Dermaut.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio