Ruim tweehonderd camera's opzettelijk vernield in zes jaar tijd

Flitspalen? De fik erin!

Flitspalen? De fik erin!

Foto: politiezone Assenede-Evergem

Niet minder dan 210 flits- palen werden de afgelopen zes jaar opzettelijk vernield in Vlaanderen. In de meeste gevallen werden ze bewerkt met een koevoet, in brand gestoken of beschoten. En de daders, die worden zelden of nooit gepakt.

Ook al missen ze hun effect niet, de Vlaming wil van geen flitspalen weten. In heel Vlaanderen staan er nu 1.400 flitspalen, maar sinds 2005 werden er al 210 beschadigd. 'Ze zijn niet populair, en ze zullen dat wellicht ook niet worden', zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V).

In vergelijking met andere jaren ging het er in 2010 nog vrij rustig aan toe. In totaal werden 20 palen opzettelijk vernield, zo blijkt uit de statistieken van het Agentschap Wegen en Verkeer. In 2009 waren dat er nog 27, maar de grootste piek dateert van 2007 en 2008. Respectievelijk werden toen 57 en 54 palen vernield, waarvan de meeste telkens in Antwerpen. In 2006 gingen er 18 palen naar de haaien, in 2005 waren er dat 34.

In Wallonië springen ze iets voorzichtiger om met hun camera's, al staan er daar gewoon ook een pak minder. Sinds 2008 werden over de taalgrens welgeteld ... vier 'radars' vernield.

Strenge straffen

De daders halen bovendien hoe langer hoe meer de grote middelen boven (zie tabel). De voorbije zes jaar werden zo liefst 47 palen bewerkt met een koevoet. In evenveel gevallen werd verf gebruikt, en 43 palen werden dan weer in brand gestoken. In 19 gevallen werden de flitspalen beschoten en in 14 gevallen werd het toestel en/of de hele paal simpelweg verwijderd. De daders zijn in de meeste gevallen niet gekend.

'Puur vandalisme', noemt Schouppe het. 'Voorkomen is moeilijk, al wil ik er op wijzen dat de straffen strenger zijn dan sommigen durven denken.'

Wie een flitspaal vernietigt, moet niet alleen de paal vergoeden - prijskaartje: 70.000 euro - maar riskeert ook een celstraf en een boete die kan oplopen tot 27.500 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees