Londen: ,,Race tegen de tijd'' gaat voort

Londen: ,,Race tegen de tijd'' gaat voort

Foto: © AP

In Londen zijn negen mannen opgepakt in verband met de mislukte aanslagen van 21 juli. In totaal zitten nu al twaalf verdachten van de recentste bomaanslagen in de cel. Naar drie mannen wordt nog intensief gezocht.

De chef van de Londense politie, Sir Ian Blair, maakte bekend dat de speurders negen nieuwe verdachten opgepakt hebben in Zuid-Londen. Hij noemde z'n speuractie ,,Een race tegen de tijd'', omdat de terroristen opnieuw kunnen toeslaan zolang ze niet achter de tralies zitten. Een van de opgepakte vermoedelijke daders van de mislukte aanslag, Yasin Hassan Omar (24), wordt ondertussen ondervraagd. Naar zijn kompaan Muktar said Ibrahim (27) wordt nog altijd gezocht.

,,We hebben geluk gehad,'' zei Sir Ian Blair, ,,Maar we kunnen niet gerust zijn. Je moet niet denken dat de terroristen de B-ploeg hebben gestuurd. Ze hebben alleen een foutje gemaakt.'' De spoorwegpolitie is ondertussen in staat van ,,hoge paraatheid''. Ze ontkent dat er informatie is over nieuwe aanslagen en zegt dat ze het openbaar vervoer alleen maar uitkamt om nieuwe aanslagen te voorkomen.

Woensdagavond werden drie vrouwen opgepakt die in de buurt van het getroffen metrostation van Stockwell wonen. Ze zouden onderdak gegeven hebben aan een van de verdachten van de mislukte aanslag van 21 juli. Een buur zei dat hij de verdachte op tv herkend had en dat die regelmatig bij de vrouwen over de vloer kwam.

In Luton, 50 kilometer ten noorden van Londen, heeft de politie 16 bommen gevonden in de koffer van een geparkeerde auto. De bommen werden daar achtergelaten door de vermoedelijke daders van de bomaanslagen op 7 juli. Tot ongenoegen van de politie, pakten alle Britse kranten gisteren uit met röntgenfoto's van die bommen. Zo'n bom bestaat uit een fles vol explosieven, met nagels aan de buitenkant. De Londense politiecommissaris sprak van een ,,lek'' en zei zich zorgen te maken, omdat bewijsmateriaal zomaar openbaar gemaakt wordt. De foto's waren immers in vertrouwen doorgespeeld aan Amerikaanse speurders. Vandaar heeft iemand ze gelekt naar de Amerikaanse nieuwszender ABC, waarna de Britse pers ze heeft opgepikt. Blair vraagt nu dat de media voorzichtiger zouden zijn met wat ze publiceren over het onderzoek.

(HEM)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees