FRANKRIJK 2005-2006

Lyon gaat voor vijf op vijf

Lyon gaat voor vijf op vijf

Pieroni mag dit seizoen bij Auxerre op meer speelgelegenheid rekenen. Foto: © AFP

De Franse Ligue 1 gaat vanavond als eerste Europese topcompetitie opnieuw van start. Superfavoriet voor de landstitel is opnieuw Olympique Lyon, dat al vier keer op rij Frans kampioen werd. De club verving trainer Le Guen door Gerard Houllier en versterkte zijn aanval met John Carew.

Maar ook de concurrentie zat niet stil. Monaco (vorig jaar derde) wordt ongetwijfeld weer een taaie klant, maar ook Paris SG en Marseille (die vorig seizoen ontgoochelden) zaten niet stil en moeten nu opnieuw kunnen meedingen naar op zijn minst een ticket voor de Champions League. Lille werd vorig seizoen verrassend tweede, maar de Noord-Franse club zal het heel moeilijk krijgen om dat huzarenstukje nog eens op te voeren.

In de Franse eerste klasse zijn dit seizoen drie Belgen te bewonderen. Rode Duivels Roberto Bisconti (Nice) en Luigi Pieroni (Auxerre) hopen op meer speelgelegenheid dan vorig seizoen. Bisconti dreigt zich opnieuw te moeten verzoenen met een plaats op de bank, Pieroni krijgt een basisplaats van nieuwe coach Santini.

De derde Belg in Franse loondienst is de 17-jarige Kevin Mirallas van Lille. Nadat hij vorig seizoen scoorde bij zijn debuut als invaller tegen PSG, wordt de Luikse jeugdinternational van de beloften overgeheveld naar de A-ploeg. Met Aruna, Rozehnal, Mendoza en Romaric zijn dit jaar ook enkele gewezen smaakmakers van de Belgische competitie in Frankrijk actief.

(GDV)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.