SP.A-voorzitter maakt het zijn eigen ministers moeilijk

Bruno Tobback: 'Loon premier is voortaan maximumloon'

Bruno Tobback: 'Loon premier is voortaan maximumloon'

Foto: *

SP.A-voorzitter Bruno Tobback verbiedt zijn federale ministers om binnen de regering overheidsmanagers te benoemen die meer verdienen dan premier Elio Di Rupo (PS). 'Geen eenvoudige opdracht', zegt economieminister Johan Vande Lanotte zuinigjes.

'Het laten rinkelen van de telefoon of het doen rijden van treinen vraagt niet meer verantwoordelijkheid dan het hele land besturen.' Dat zei een scherpe SP.A-voorzitter Bruno Tobback tijdens zijn 1 mei-toespraak. En dus wil hij niet langer dat overheidsmanagers in dit land nog meer verdienen dan premier Elio Di Rupo, nu goed voor zo'n 201.460 euro per jaar.

Tobback beseft dat die eis voor zijn twee federale ministers Vande Lanotte en Monica De Coninck niet eenvoudig is. Zij mogen van hem binnen de regering immers geen contract goedkeuren wanneer die overheidsmanager beter betaald wordt dan de premier. Op dit moment verdienen de topmanagers bij Belgacom (Didier Bellens is koploper met 2,6 miljoen euro), Bpost en ook de NMBS echter vaak nog een veelvoud van het loon van de premier.

'Ik zie Johan Vande Lanotte en enkele anderen ongerust kijken', zei Tobback toen hij zijn looneis bekendmaakte. 'Maar moeilijk gaat ook', bezweerde hij de aanwezigen. 'Toen we als oppositiepartij erop hamerden dat de energieprijzen bevroren moesten worden, werden we daarmee uitgelachen. Ondertussen hebben we dat toch maar voor elkaar gekregen.'

50 keer meer verdienen

Vande Lanotte gaf gisteren toe dat de eis van zijn voorzitter 'een moeilijke is', al staat hij achter het idee. 'We leven in een moeilijke periode, waarin iedereen moet besparen. Mensen aanvaarden dat bedrijfsleiders meer verdienen, maar met een zekere redelijkheid.'

Ook Tobback hamerde in zijn speech op die redelijkheid. 'Het probleem is niet dat iemand meer verdient wanneer die twee keer harder werkt en drie keer slimmer is. Het probleem is wanneer iemand maar liefst 50 keer meer verdient dan iemand anders. Wie leeft er dan boven zijn stand?'

Reynders is blij

De SP.A heeft alvast de steun van vicepremier Didier Reynders (MR). Zijn partij stelde enkele weken geleden al voor dat binnen de overheid niemand meer mag verdienen dan Di Rupo. Reynders reageerde gisteren dan ook geamuseerd door te stellen dat hij blij is dat de SP.A zijn 'goed voorstel' kopieerde.

CD&V lanceerde enkele weken geleden nog het voorstel dat overheidsmanagers maximaal dubbel zoveel als premier Di Rupo mochten krijgen, zo'n 400.000 euro dus, kwestie van toch nog voldoende talent aan te trekken. Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) vond dat toen 'een billijke grens, zeker in tijden van besparingen'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees