'Modelpapa' ontdekt dat vrouw een geheime minnaar heeft en doodt gezin

OPLINTER/TIENEN - Zijn vrouw bedroog hem. Daarom ging Koen Claes (26) uit het Vlaams-Brabantse Oplinter zondagochtend compleet door het lint. De 'modelvader' heeft intussen bekend dat hij zijn vrouw Natasha (25) met een mes doodstak en nadien zijn twee kinderen, Marnix (7) en Marieke (1,5) verstikte.

De vensterbank van het huis van Koen Claes en Natasha Lemmens in Oplinter, een deelgemeente van Tienen, ligt vol knuffelbeertjes. Een initiatief van de kinderen van de buren. Geregeld stoppen mensen om bloemen of een kaart neer te leggen. Als eerbetoon aan Natasha Lemmens, haar zoontje Marnix en dochtertje Marieke.

Zondagavond bekende Koen Claes aan de Leuvense onderzoeksrechter dat hij zijn gezin heeft uitgemoord. Hij gaf toe dat hij zondagochtend zijn vrouw om het leven bracht met verschillende messteken, en dat hij nadien zijn twee kinderen heeft verstikt. Vervolgens probeerde hij zich van het leven te beroven. Maar tot zijn eigen frustratie lukte dat niet.

'Domme dingen' gedaan

Zwaargewond en in paniek belde hij om 4.25 uur naar zijn vader, die in het Brusselse woont. Hij zei dat hij vreselijk domme dingen had gedaan had en dat hij zelf ook ernstig gewond was. De vader alarmeerde meteen de politie van Tienen, en die zond een patrouille uit.

De agenten sloegen de ruit in de voorgevel stuk en drongen de woning binnen. Op de benedenverdieping vonden ze Natasha en Marieke dood terug. Marnix lag levenloos in bed op de eerste verdieping. De hulpdiensten probeerden de kleine Marieke nog te reanimeren maar dat mocht niet meer baten. Een wetsdokter zou enkele uren later wurgsporen vaststellen in de hals van beide kinderen.

Dader Koen Claes werd buiten bewustzijn aangetroffen en naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn verwondingen bleken ondanks eerdere berichten mee te vallen. Na de middag al kon de lokale recherche hem al een eerste keer verhoren, zij het dat hij nog uiterst warrig antwoordde. Een tweede verhoor vond plaats op het bureau van de onderzoeksrechter in Leuven.

'Modelgezin'

De buurt is met verstomming geslagen. De moeder van de dader stortte enkele uren na de feiten voor de woning in elkaar en moest door de hulpdiensten ondersteund worden. 'Koen en Natasha leken dolgelukkig', zeiden de buren eensluidend. 'Hardwerkende ouders met twee schatten van kinderen. Marnix en Marieke waren hun oogappels. Nooit hebben we gehoord dat ze ruzie maakten. Een echt modelgezin leken ze.'

'Zeker Marnix was Koens oogappel', vertelt Tine Jacobs, buurvrouw en goede vriendin van het koppel. 'Altijd waren ze samen aan het ravotten. Koen deed dat echt schitterend. Dat maakt dit drama alleen maar onbegrijpelijker.'

Koen Claes was ook helemaal geen gesloten type, zegt een zeer goede vriend. 'Koen kon over zijn gevoelens praten. Over spanningen tussen hem en Natasha heb ik nooit iets gehoord. Iedereen zag hen als modelgezin. Koen was ook helemaal niet agressief: hij dronk geen alcohol en gebruikte geen drugs. Dit is een donderslag bij heldere hemel.'

Buitenechtelijke relatie

Toch zat er achter die mooie schijn een minder mooie waarheid. Volgens gerechtelijke bronnen gaf Claes tijdens zijn verhoor aan dat hij zondagochtend alle zelfbeheersing verloor omdat hij had ontdekt dat zijn vrouw hem bedroog met een ander.

De man zou dat al een tijdje vermoed hebben en controleerde de gsm van zijn vrouw. Als telefonist bij Belgacom kon hij bovendien gemakkelijk haar telefoonverkeer uitpluizen. De gedachte dat ze een minnaar had, maakte hem woest.

Zondagnacht sloegen de stoppen door. Hij doodde zijn vrouw met een mes. Zijn kinderen wou hij een leven zonder hun vermoorde moeder en met een vader achter de tralies besparen. Daarom moesten ook zij dood.

Zondagavond laat besliste de onderzoeksrechter om Koen Claes aan te houden. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer. Volgens parket en politie liepen er in het verleden nooit klachten binnen over vermeende spanningen binnen het gezin. De man had ook een onbesproken gerechtelijk verleden. Het Leuvense parket wou niet kwijt of de man zaterdagnacht onder invloed was.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees