Zes blunders van Pécrot

Zes blunders van Pécrot

Foto: © AP

Volgens openbaar aanklaagster Ariane Lambrighs heeft de NMBS een reeks structurele fouten gemaakt. Toen Koen Heylighen in het station van Waver een rood stoplicht negeerde, slaagde de NMBS er niet in om zijn trein tijdig te doen stoppen. Hoe kwam dat? Rode stoplicht : Machinist Koen Heylighen stopte zijn trein aan de voorziene stopstreep in het station van Waver. Die streep lag echter vier meter voorbij het rode stoplicht. Heylighen negeerde het stoplicht en reed het verkeerde spoor op. Twee dagen na de treinramp werd het rode stoplicht verplaatst. Taalprobleem : De stroomvoorziening op de lijn Waver-Leuven was verdeeld over twee centrales. De Franstalige seingevers in Waver belden de verkeerde centrale om de stroom te onderbreken ter hoogte van Pécrot. Daarbij verloren zij kostbare momenten omdat zij de Nederlandstalige collega in de centrale van Leuven niet begrepen.

Geen telefoon : De lijn 139 tussen Leuven en Waver was niet uitgerust met telefoonleidingen. Geen enkele seingever kon machinist Koen Heylighen in zijn trein bereiken toen hij acht minuten lang op het verkeerde spoor reed. Het telefoonnetwerk werd enkele weken na het drama op punt gesteld door de NMBS.

Crisisaanpak : Het interne onderzoek van de NMBS toonde tegenstrijdigheden aan in de richtlijnen aan de machinisten in geval van crisissituaties.

Alarmsysteem : Het station van Waver had geen alarmsysteem dat aangaf wanneer een trein een stopteken negeerde. Nochtans wist de NMBS dat dergelijke alarmsystemen bestonden. De NMBS gaf toe dat het negeren van het rode stoplicht steeds vaker voorkwam.

Opleiding : De opleiding van machinisten kon beter volgens de deskundigen. Koen Heylighen was een maand eerder al eens een rood stoplicht voorbijgereden. Hij moest een nieuwe proef afleggen. Niemand lette er echter op dat Heylighen werd ingelicht over de problemen met de stopstreep en het rode licht in het station van Waver.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees