Zelfkastijding

Het is er altijd veel te warm en de lucht is er te droog. Het is er onwijs druk, je kunt er niet parkeren, plassen kost er geld en de broodjes zijn er duur en niet lekker. Het is geen quizvraag, maar u mag toch eens raden waarover ik het heb. Juist, de Boekenbeurs in Antwerpen, waar 11.11.11 en een file bezoekers voor de deur staan, een toegangsticket 6 euro kost en de boeken duurder zijn dan bij uw lokale boekenboer. Er was een tijd dat we voor de Boekenbeurs naar het Bouwcentrum moesten, maar dat is lang geleden. Vandaag staat het jaarlijkse boekenfeest in Antwerp Expo - wie zoekt, die vindt.

Om de drukte te mijden zou je buiten de herfstvakantie en zeker ook niet op Wapenstilstandsdag naar de Boekenbeurs kunnen gaan. Dat is dan buiten de leraars Nederlands gerekend, die precies dan heelder klassen dumpen in het Bad der Letters en Letteren. Of het wat uithaalt? Moet je een boek van Pieter Aspe gelezen hebben om te weten wie Hannelore Martens is? Doet een handtekening van Erwin Mortier op je invulblad je ook 's mans boeken lezen?

Over handtekeningen gesproken. Ik hoorde deze week de succesvolle jeugdschrijfster Kaat Vrancken op Radio 1 zeggen dat ze in de stand van haar uitgeverij aan een tafeltje had gezeten, maar dat ze weinig boeken had verkocht (en gesigneerd). Dat heb je, als je met je gezicht niet vaak (genoeg) op televisie komt. BV's die occasioneel een boek schrijven, hebben dat probleem niet. Jill Peeters signeert haar weerboek? Allen daarheen! Goedele Liekens haar vaginaboek? Waar zit ze? Geert Hoste zijn gebundelde gedachten? Moeten we naartoe! De auteurs die vorige week geacht werden te signeren op het moment dat ook Kim Cattrall aan een tafeltje ging zitten, zijn daar nog steeds niet van bekomen.

Neen, ik zou ze niet te eten willen geven, de leden van het schrijversgild die hunkeren naar een mens aan hun tafeltje. Uit wettige zelfverdediging vinden ze na enkele dagen Boekenbeurs niet het aantal verkochte boeken of het aantal gezette handtekeningen nog belangrijk, maar wel het veel minder meetbare contact met de lezer (en bij gebrek daaraan: collega-schrijvers of uitgevers). Als die schrijvers thuiskomen, zullen ze zelfs het eventuele oogcontact met voorbijwandelende Boekenbeursbezoekers aangrijpen om de Antwerpse zitting een succes te noemen. Of het dat echt is geweest, kunnen familie en vrienden de volgende maanden vaststellen bij De Slegte.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S