Ondanks talrijke handelsmissies nog vele problemen

China is niet beloofde land

De hoerasfeer van Belgische bedrijven die recent in China hebben geïnvesteerd is wat bekoeld. Ondanks de schier eindeloze reeks politieke en economische missies naar het mekka van de grootindustrie, beginnen nogal wat bedrijven ook de schaduwzijde van hun avontuur te zien én te voelen.

Veel multinationals hebben zich een plaats op de Chinese markt gekocht'', zegt bedrijfsleider Pol Vanderhaeghen van Taminco. Het Gentse chemiebedrijf richtte een joint venture op om in China methylamines te produceren, een basisproduct in de textielnijverheid. De plannen van Taminco werden inmiddels bijgestuurd: ze waren al achterhaald door de markt.

Nog andere bedrijven kennen een moeizame start. Het Roeselaarse architectenbedrijf Buro II won een wedstrijd voor het ontwerp en de bouw van een congrescentrum in Kanton. Maar het bedrijf heeft nog altijd geen 100 procent zekerheid of ze wel een contract hebben. De werken aan het project van meer dan 200 miljoen euro zijn nochtans al volop aan de gang. Buro II International, het nevenbedrijf dat ze zaak afhandelt, financierde al ruim anderhalf miljoen euro voor, in afwachting van de eerste eurocent die ze als ereloon hopen te krijgen.

,,China is geen eldorado'', bevestigt kamervoorzitter Herman De Croo, die vorige week het land bezocht. ,,Veel Europese bedrijfsleiders denken in China makkelijk geld te kunnen scheppen. Ik raad ze aan voorzichtig te zijn. De Chinese overheid kan ook maar best voorzichtig zijn. Als ze oogluikend concurrentievervalsing toelaat of de internationale arbitrage inzake geschillen niet aanvaardt, dan zou de kip met de gouden eieren heel snel geslacht kunnen zijn.''

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees