Eigenaars kunnen terug aan voorraad om te leveren

Verzegeling Interoil opgeheven

LUMMEN - De Hasseltse rechter in kort geding heeft maandag beslist de verzegeling van alle installaties bij brandstoffengroothandel Interoil in Lummen op te heffen. Wegens vermeende mazoutfraude hadden de diensten van Douane en Accijnzen de installaties midden oktober verzegeld.

Eén pomp, waarmee gesjoemeld zou zijn, blijft wel verzegeld. ,,Dat is begrijpelijk, want die pomp is verzegeld in het belang van het onderzoek'', gaat advocaat Raets verder. Interoil had tegen de Belgische staat en Douane en Accijnzen een kort geding aangespannen om de verzegeling te laten opheffen. De rechter volgt het standpunt van Interoil. Douane en Accijnzen heeft maandagavond de zegels weggehaald. De Belgische staat riskeerde een dwangsom van 10.000 euro per uur. ,,Het gaat niet alleen om het weghalen van de zegels. Het bedrijf moet ook drie machtigingen terugkrijgen om de activiteiten weer verder te zetten. Dinsdagochtend om 1.15 uur moesten die machtigingen er zijn, maar we hebben nog steeds niets ontvangen. Het is niet ons doel om de dwangsom te claimen, maar het water stond bij mijn cliënt bijna aan de lippen. Aan alle klanten was tot nu toe tijdig geleverd en nu moest het bedrijf aanspraak kunnen maken op de voorraad. Er zat immers voor zes miljoen euro aan brandstof vast,'' aldus meester Raets.

Douane en Accijnzen arresteerde in het kader van de mazoutfraude een beheerder van Interoil en een klant uit het Luikse. Die zitten nog altijd in de cel in Hasselt. Bij Interoil zou geknoeid zijn met het injectiesysteem, dat de rode kleurstof en solvent yellow toevoegt aan de duurdere witte diesel. Daardoor wordt het goedkopere huisbrandolie. Op de laadbon stond vermeld dat het om huisbrandolie ging, maar in de tankwagen zat de dure witte gasolie. Volgens de computer werkte het systeem perfect, maar in werkelijkheid had de injectie niet plaats. Door de fraude werden de btw, de accijnzen en de bijzondere accijnzen ontdoken. Volgens Douane en Accijnzen ging het om 1,8 miljoen liter diesel, waarop ruim 900.000 euro aan accijnzen ontdoken is.

Bij de haren

,,Die becijfering is bij de haren getrokken. Wij stellen ons vragen bij de berekening. Bij de Luikse klant ging het om een tankwagen met 18.000 liter stookolie en daarop is de berekening gebaseerd. Men gaat er dan vanuit dat alle vrachtwagens, die de klant sinds mei 2005 geleverd heeft, foute ladingen bevatten. De uitspraak is een serieuze vingerwijzing van de rechtbank naar Douane en Accijnzen. Het dossier ten gronde zal op korte termijn voor de rechtbank komen'', besluit Jos Raets.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio