Experimentele vismethode voor garnalenvangst

Experimentele vismethode voor garnalenvangst

Nettenmaker Noël Dugardein, reder Willy Versluys en schipper Andy Dewulf (van links af) willen op een energiebesparende manier garnalen vangen. Foto: © veo

OOSTENDE - De Oostendse reder Willy Versluys, eerder dit jaar in het nieuws met een alternatieve vismethode die tot 50 procent brandstofbesparing oplevert, wil nu op een van zijn garnaalschuiten een ander, eveneens energiebesparend vangsysteem uitproberen. De Z.70 Marleen vaart nog één keer uit om op traditionele manier het grijze goud van de Noordzee te verschalken, maar wordt bij de volgende zeereis opgetuigd met het nieuwe systeem.

,,De zware boomkorren langs weerszijden van het schip die het net slepen, worden vervangen door veel kleinere planken, wat minder weerstand geeft en bijgevolg ook minder trekkracht vereist, waardoor op zijn beurt het brandstofverbruik daalt'', omschrijft Willy Versluys het nieuwe systeem.

,,Daarnaast zal het net niet langer over de zeebodem gesleept worden door de gewone garnaalklossen (rubberen bollen, nvdr.), maar door square rock hoppers of plate hopper footropes , een soort mat van afzonderlijke rubberen rechthoeken, bijeengehouden door een grondpees.''

Deze methode wordt al in het noorden van Europa toegepast, maar voor de Vlaamse garnaalvissers betekent het wel een revolutionaire ommekeer.

Er dienden voor het vissen op garnaal ook enkele technische aanpassingen te gebeuren. De firma Allewerelt uit Nieuwpoort en Noël Dugardein van de Vlaamse Visserij Coöperatie brachten dit meesterwerkje voor elkaar.

,,Op deze manier zal er niet alleen op energie bespaard worden, het is ook veel milieuvriendelijker'', benadrukt Noël Dugardein.

Geen subsidies

,,Naast het feit dat mogelijke schade aan de zeebodem beperkt wordt, zal door het verhogen van de netmaaswijdte van 11 naar 13 millimeter de vangst zuiverder zijn: ongewenste bijvangsten worden tot een minimum herleid en kleine garnalen krijgen grotere overlevingskansen.''

Het Centrum voor Landbouwonderzoek afdeling Zeevisserij zal het experiment op de voet volgen en samen met de reder evalueren.

Bij de Stichting Duurzame Visserij Ontwikkeling diende Willy Versluys een subsidieaanvraag in, maar daar ving hij bot. Hijzelf investeert nu 10.000 euro in het project. (RLO)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio