Zware geldboetes gevorderd van Agristo

HARELBEKE - Voor elke burgerlijke partij in de zaak van het aardappelverwerkend bedrijf Agristo uit Harelbeke vorderde de raadsman gisteren telkens 40.000 euro. Ook het openbaar ministerie vroeg naast een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de bedrijfsleider een grote geldboete, zonder het bedrag nader te specifiëren.

Antoon W., bedrijfsleider van Agristo, stond dinsdag terecht op beschuldiging van overtredingen op de bouw- en milieuwetgeving. De openbare aanklager voerde de intussen al lang bekende bezwaren aan. Het bedrijf in de Waterstraat ligt in zonevreemd gebied en kan niet beschouwd worden als para-agrarisch.

,,Herlocalisatie is nooit gebeurd. Er werden overtredingen op het lozen van afvalwater vastgesteld. De waterzuiveringsinstallatie doet het soms niet.''

De burgerlijke partij had eerder al gesteld dat Agristo diverse inbreuken pleegde op de bouw- en milieuwetgevingen. ,,Het bedrijf is ook nooit in orde geweest met de vergunningen. Het hoort gewoonweg niet thuis in de landbouwzone waar de gebouwen werden opgericht.''

Wel vergund

De verdediging van Antoon W. weerlegde alle beschuldigingen. ,,Mijn cliënt wordt al jaren geconfronteerd met de zogezegd onwettige plaats van zijn bedrijf. Agristo verwerkt aardappelen. In het begin ging het dus zeker om een para-agrarisch bedrijf. Maar door de groei van de productie zou dat niet langer kunnen. Daarrond werd een welles-nietesspelletje opgevoerd. De bedrijfsleider nam vorig jaar zelf het initiatief voor de opmaak van een planologisch attest. Dat leverde een gunstig resultaat op. Op basis daarvan verleende de bestendige deputatie Agristo een vergunning voor een periode van drie jaar. Dat is tot eind 2007. Het openbaar ministerie is dus verkeerd wanneer het stelt dat er geen vergunning is. Overigens: mijn cliënt investeerde al vele miljoenen voor de verbetering van de infrastructuur. Dit jaar zelfs 2 miljoen euro. Het is dan ook duidelijk dat de bedrijfsleider geviseerd wordt door de milieu-inspectie en de buurtbewoners. Die willen Agristo weg.'' (DJW)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio