Food

Tarwe te slecht om brood te bakken

Tarwe te slecht om brood te bakken

Foto: © BELGADe tarwe die dit seizoen werd binnengehaald, moet rusten tot januari voor er brood mee kan worden gebakken. De tarwe die nog moet worden geoogst, is helemaal onbruikbaar. Dat zegt Luc Busschaert, onafhankelijk landbouwexpert.

Nochtans stonden de boeren er in mei nog heel goed voor. De tarwekwaliteit was toen prima en beloofde 10.000 kilo graan per hectare. Maar de droogte was spelbreker. De opbrengst bedroeg maar 8.500 kilo/ha en van wat na de regen van augustus nog moet worden geoogst - 31 procent van 200.000 hectaren - zal de opbrengst nog magerder zijn: 7.000 kilo/ha.

,,De hittegolf deed de tarwe te snel rijpen. Van alles wat in juli gedorst is, kan maar tien procent onmiddellijk gebruikt worden in bloemmolens. De rest van de tarwe moet eerst enkele maanden tot rust komen'', weet André Van Caesbroeck, molenaar bij Molens-Limbourg nv. ,,Molenaars moeten dus op zoek naar dat beetje tarwe dat de komende maanden nog bruikbaar is.''

Door de schaarste kunnen de boeren een prijsstijging van 20 procent doorvoeren. Die kunnen de molenaars niet verhalen op de bakkers. ,,De maalderijsector is oververzadigd'', stelt Van Caesbroeck. ,,De concurrentie is enorm. We hopen dat de maaldersvereniging beslist een meerprijs te vragen, maar het blijft voorlopig bang afwachten.''

Volgens Van Caesbroeck zal de broodprijs niet stijgen. ,,Bloem maakt slechts 17 procent uit van die prijs. Dat is weinig. Andere factoren zoals loonkosten spelen een grotere rol.'' (CDH)

Corrigeer