Food

Telefoonfile voor Westvleteren

Telefoonfile  voor Westvleteren

Wie bier van Westvleteren wil reserveren, kan dat straks via een biertelefoon. Na de autofiles zijn ze nu toe aan telefoonfiles in de abdij. Foto: © MARC HERREMANS -VUM

Sinds de trappist van Westvleteren vorig jaar door een gespecialiseerde Amerikaanse website werd uitgeroepen tot ,,beste bier ter wereld'', kennen de broeders van de Sint- Sixtusabdij geen rust meer. Daarom zetten ze een telefonisch reserveringssysteem op poten.

Van heinde en verre komen gegadigden naar de abdij van Westvleteren afgezakt voor het trappistenbier, dat niet in de handel te koop is. Vorige week kon je al vanaf woensdag geen bier meer verkrijgen. ,,Maandag opnieuw'', klinkt het aan de telefoon. ,,Maar schrik niet als je drie uur moet aanschuiven.''

Om iets te doen aan de lange rijen wachtenden, wordt er een nieuw systeem ingevoerd. Via de biertelefoon - 057-40.10.57 - kan je vanaf 25 september je portie trappist reserveren, met een maximum van twee bakken (samen 60 euro) per wagen.

,,Het volstaat om de nummerplaat van je wagen op te geven'', zeggen de cisterciënzer monniken. ,,Dan krijg je een datum en uur waarop je de bestelling kan komen ophalen. Op die manier kan de rust van de abdij en haar omgeving beter gerespecteerd worden.''

Volgens Philip De Backer, uitbater van café In De Vrede vlak tegenover de abdij, zal het aangenamer toeven zijn in Westvleteren. ,,Geen files meer van twee kilometer, geen rijkswacht. Het zal onze buurt ten goede komen.'' Toch verwacht hij nog problemen, maar op een ander vlak: ,,Er is maar één lijn en er is maar één iemand die de telefoon op zal nemen. Telefoonfiles zijn onvermijdelijk.''

Brouwen om te leven

De abten maken zich sterk dat het zal lukken en dat het ook de enige manier zal zijn om aan bier te geraken. Ze zijn in ieder geval niet van plan om de productie op te voeren. ,,We brouwen om te leven, we leven niet om te brouwen'', is hun credo.

De brouwerij van Sint-Sixtus haalt ongeveer 4.700 hectoliter per jaar. Ter vergelijking: in Chimay en Westmalle wordt jaarlijks ongeveer 120.000 hectoliter geproduceerd. In Orval wordt 45.000 hectoliter gebrouwen, in Rochefort zowat 20.000 hectoliter. De brouwerij van Achel is de kleinste met 2.000 hectoliter.

Corrigeer