Allergie houdt Sigrid Spruyt weg van scherm

Allergie houdt Sigrid Spruyt weg van scherm

Gisteravond las Sigrid Spruyt voor het laatst het journaal.

Een chronische schminkallergie dwingt Sigrid Spruyt te stoppen als nieuwslezers. Gisteravond las ze voor het laatst het nieuws tijdens het journaal van zeven.

De openbare omroep beklemtoont dat Sigrid Spruyt van het scherm verdwijnt, maar niet van de vloer. Ze zal nauw betrokken blijven bij bepaalde projecten, waaronder Het Jaaroverzicht van de VRT-nieuwsdienst. Met Sigrid Spruyt verliest het journaal een monument. Ze was sinds 1991 gezicht van het VRT-journaal en was tien jaar geleden het eerste anker van het toen net opgestarte middagjournaal.

Uitzonderlijk is een cosmeticaallergie niet. Nathalie Lucidarme van het departement Contactallergie van de KUL: 'Zo'n allergie komt behoorlijk frequent voor in Vlaanderen. Veel mensen reageren op parfums of allerlei crèmes.' Nochtans hebben de meeste van die mensen geen of weinig last van hun allergie. 'Een contactallergie hoeft geen last te zijn in het leven. Wij zijn in staat het grote merendeel van de allergenen, de componenten die de allergie veroorzaken, te identificeren. Daarna adviseren wij producten die die componenten niet bevatten. Als Sigrid Spruyt een onderzoek wil, moet ze maar contact opnemen.' Dat haar allergie pas na 16 jaar aan het licht komt, is vreemd maar niet uitzonderlijk. 'Een allergie ontstaat door vaak in contact te komen met bepaalde stoffen.'

Sigrid Spruyt zelf wou niet reageren, maar op Studio Brussel zei ze wel dat ze al langer last heeft van de allergie. 'Ik voelde me letterlijk niet meer goed in mijn vel. En ik wou mijn echte gezicht niet opgeven om een tv-gezicht te blijven. Dit is het eindpunt in een lang verhaal.' De VRT benadrukt dat het 'een persoonlijke beslissing' van Spruyt betreft.

Half november komt Freek Braeckman in de stoel van nieuwsanker te zitten, nochtans was hij pas aangekondigd voor januari. De aanstelling van Braekman, die al eerder reportages maakte voor Het Journaal en voor jongerenzender Ketnet, heeft niets te maken met het aftreden van Sigrid Spruyt, aldus de persdienst van de VRT. (kho)

Corrigeer

MEER NIEUWS