,,Ik wilde zelfmoord plegen''

Gewezen Antwerpse politiechef Luc Lamine praat voor het eerst

Gewezen Antwerpse politiechef Luc Lamine praat voor het eerst

Foto: © WDK

antwerpen - ,,Ik ben psychisch verkracht'', zegt Luc Lamine over zijn langdurige schorsing als korpschef van de Antwerpse politie. ,,Ik wou zelfmoord plegen, althans, dat zegt mijn vrouw, want ik weet het niet meer.''

In het radio1-programma Het beste moet nog komen heeft de gewezen Antwerpse korpschef Luc Lamine donderdag voor het eerst gepraat over zijn langdurige schorsing. Lamine weigert tot dusver interviews over de affaire, maar ging op het verzoek van Friedl' Lesage in, omdat een radioprogramma niet heel de zaak kan uitspitten, en het hem naar eigen zeggen de kans gaf even de affaire aan te raken.

Lamine outte in het gesprek dat hij tijdens het verhoor door de gerechtelijke politie op 18 maart 2003 is ingestort, en bij de onderzoeksrechter ,,bevend als een riet'' werd binnengebracht, met de vrees te worden aangehouden. De onderzoeksrechter antwoordde volgens Lamine: ,,Dat zouden zij graag gewild hebben, maar daar is geen aanleiding toe.''

Bij zijn thuiskomst 's avonds stortte Lamines wereld pas echt in toen hij zag hoe collega's een huiszoeking hadden uitgevoerd. ,,Ik was gedegouteerd.''

Brutale arts

Lamine zegt een dagboek te hebben bijgehouden. Toen zijn vrouw hem aanraadde zijn zinnen te verzetten met een fietstocht, sloeg het noodlot verder toe want werd hij door een vrachtwagen ondersteboven gereden. De politieofficier zegt toen in het ziekenhuis brutaal te zijn behandeld, door een arts die het niet nam dat hij de confrontatie met Abou Jahjah op de Turnhoutsebaan was aangegaan. De arts vond volgens Lamine dat hij ook maar eens pijn moest voelen, en liet hem opnieuw gaan zonder behandeling, met een gebroken arm. Lamine noemde in de uitzending het ziekenhuis niet bij naam, en zei ook niet of hij een klacht heeft ingediend.

De gewezen korpschef van Antwerpen zegt in die periode psychische hulp te hebben gezocht, maar door een verkeerde medicatie liep het haast slecht af. ,,Ik heb toen zelfmoord willen plegen, tenminste, dat zegt mijn vrouw.'' Lamine zegt op het getuigenis van zijn echtgenote te steunen, omdat hij zelf maar enkele flitsen heeft over die momenten.

De korpschef liet niet na een serieuze sneer te geven aan het Antwerpse korps, of tenminste een aantal individuen. ,,Ik heb elf jaar met mentaal gehandicapten gewerkt, ik werk nu met mensen'', zei hij respectievelijk over zijn vroegere werkgever en zijn huidige vrijwilligerswerk in het Sterrenhuis van Brasschaat, waar hij met mentaal gehandicapten werkt.

Lamine kondigde ook aan dat nog een reeks gerechtelijke stappen volgen tegen personen en media die hem hebben geraakt. In het stadhuis had hij ondertussen een gesprek met burgemeester Patrick Janssens (SP.A) over zijn verdere carrière, die hij liefst van al in Antwerpen zou verderzetten, en wel aan het hoofd van het korps. ,,Heb ik geen recht op mijn vroegere functie?'' Dat zo'n topfunctie in het Antwerps korps uitgesloten is, bleek uit de passage: ,,Ik aanvaard de beslissing van de burgemeester, maar ik respecteer ze met moeite'', zei hij daarover. Over het jobaanbod van de veiligheidsadviseur van de premier, Brice De Ruyver, zei Lamine nog geen beslissing te hebben genomen. Hij zou in Brussel aan de slag kunnen als Europees verbindingsofficier.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees