Mark Uytterhoeven nu ook in Wallonië populair'

Mark Uytterhoeven nu ook in Wallonië populair'

,,Erik Van Looy is er niet meer bij in De laatste show'', verklapt Mark Uytterhoeven. Foto: © CIA JANSEN

Mark Uytterhoeven is terug in het land. Dus is er een nieuw seizoen van 'De laatste show' op til. Ook hij wordt een dagje ouder en daarom kort hij het parcours met een maand in. Uytterhoeven, die in Frankrijk woont, spreekt al zo'n aardig mondje Frans dat de RTBF hem inzet als wielercommentator. ,,De Walen vinden dat geweldig'', zegt hij.
,,Ik heb me vorig seizoen vanaf begin februari tot de laatste aflevering in april moeten slepen'', zegt Mark Uytterhoeven. ,,Dit seizoen loopt half maart 2005 af, vier weken eerder dus. Ik ben het jarenlang gewoon geweest om tijdens het weekend te werken. Het was het perfecte excuus om afwezig te zijn op familiefeestjes. Sinds vorig jaar kon dat plots niet meer. In het weekend moest ik alle gemiste feestjes en uitstapjes inhalen en dat heeft ook bijgedragen tot mijn vermoeidheid voor het programma.'' Je kon ook een copresentator vragen. Of is daar nooit sprake van geweest?

,,Er zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. En die zijn zo ver gevorderd dat ik mijn copresentator met een heel ondankbare taak zou opzadelen. Als er bovendien een ding is wat me bijzonder motiveert, dan is het om de rit uit te rijden.'' Het is het eerste seizoen dat je volledig zelf in de hand hebt. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

,,Tijdens de periode dat ik de show afwisselend met Bruno Wyndaele presenteerde, voelde ik me een huurder die aan de eigenaar beloofd had om geen verbouwingen te doen. Bruno heeft De laatste show groot gemaakt, dat is niet mijn verdienste. Van bij het begin spraken we af dat ik niets aan het concept zou veranderen. Toen de eigenaar me de show vorig jaar plots verkocht, was het te laat om nog verbouwingswerken uit te voeren. Dat wil niet zeggen dat ik nu de zaak helemaal in handen heb. Mijn redactie heeft genoeg aan een half woord om de richting te kennen die ik verkies. In het verleden heb ik me drie keer gemoeid met de keuze van de gasten. Maar het nadeel is dat iedereen je met de vinger wijst als het gesprek tegengevallen is. Het decor is wel mijn keuze. Dat is knusser geworden, met roodfluwelen zetels. Het lijkt op een klein theatertje, want er zijn zelfs twee balkonnetjes. De gasten die beurtelings een rubriek verzorgen, komen wat meer aan bod dan vorig jaar. Op wie de keuze dit jaar valt, kan ik nog niet zeggen. Wel dat Erik Van Looy er, wegens tijdsgebrek, niet meer bij is.''

Plagerijen

De laatste uitzending is twee dagen voor Milaan-San Remo, de openingsklassieker van het wielerseizoen. Ga je opnieuw rechtstreeks commentaar geven?

,,Ik heb tijdens de zomer rechtstreeks commentaar gegeven voor de RTBF. Met Rodrigo Beenkens, de wielerjournalist van de RTBF, heb ik afgesproken om dat in 2005 opnieuw te doen. Het was enorm spannend om op mijn hoge leeftijd nog een nieuw publiek te veroveren. De Waalse kijker vond het schitterend dat een Vlaming zich op de televisie uitdrukt in het Frans dat zij normaal alleen op café spreken. Ik heb me in mijn dorp in Frankrijk verbaal leren weren tegen de plagerijen van mijn dorpsgenoten. En ik verzeker je, als Belg sta je in Frankrijk aan veel bloot. De RTBF kreeg tijdens de Tour elke dag flink wat positieve reacties. Haar kijkers zijn gortdroge analyses gewoon, terwijl ik grapjes maakte over de begrafenis van de overleden hond van Tyler Hamilton. Op 21 juli verzorgden Rodrigo Beenkens, Eddy Merckx en ikzelf het commentaar. Een Waal, Brusselaar en een Vlaming, mooier kon het niet. Meteen kropen er oudstrijders in hun pen om ons toe te juichen.'' Je hebt nog nooit deelgenomen aan De slimste mens ? Is dat een bewuste keuze?

,,Zoek één programma van het productiehuis Woestijnvis waar ik te gast ben geweest. Eén keer was ik zelf uitgenodigd in De laatste show , als vurige supporter van Herman Van Springel. Aan De slimste mens doe ik niet mee en dat geldt ook voor De Pappenheimers , de quiz van Tom Lenaerts. Aanvankelijk polsten ze wel naar mijn interesse, maar intussen is het alom geweten dat ik 'nee' zeg.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees