Logboek van een seriemoordenaar

Logboek van een seriemoordenaar

Foto: pn

Michel Fourniret was altijd op jacht naar jonge meisjes, naar maagden. Dat was al zo begin jaren tachtig, dat was zo twintig jaar later. Dat weet het Belgische gerecht sinds de bekentenissen van de Fransman in de voorbije zomer. De Fransen wisten dat echter al veel langer. Al sinds zijn eerste arrestatie op 25 maart 1984.
Fourniret werd gearresteerd nadat hij op de parking van een supermarkt een jonge vrouw had lastiggevallen. Op 25 maart 1984 besloot Fourniret in zijn cel de feiten zoals hij ze had beleefd op papier te zetten. Hij stuurde het verslag naar de Franse onderzoeksrechter.

In het verslag van Fourniret is geen enkele plaats voor emotie. Het lot van de slachtoffers speelt geen rol. Als hen niets overkomt, is dat alleen te danken aan de welwillendheid van Fourniret zelve.

,,Zij wilde naar haar kind thuis. Ik heb haar laten gaan. Zij bedankte mij'', schrijft Fourniret.

De seriemoordenaar probeert de onderzoeksrechter duidelijk te maken dat hij nooit bruut geweld gebruikte. Een aangerande vrouw duwde zijn pistool weg. ,,Het geeft niet, zei ik. Ik ben terug naar mijn auto gestapt'', schrijft Fourniret.

Het ,,jachtverslag'' van Fourniret maakt duidelijk hoe belangrijk de maagdelijkheid van zijn slachtoffers toen al was. Hij beklemtoont zijn vaststelling dat een meisje geen maagd meer is. ,, Ik kon haar niet volledig bezitten. DIT IS HET ZWAARSTE GEVAL'', aldus Fourniret. Hij vindt de andere aanrandingen blijkbaar veel minder erg.

Het Franse gerecht veroordeelde Fourniret voor 11 feiten tussen 1980 en 1984 tot vijf jaar gevangenis. Begin 1987 werd hij voorlopig vrijgelaten, omdat hij al de helft van zijn straf had uitgezeten. Fourniret zal dit weekend in Namen tonen hoe hij Elisabeth Brichet ontvoerde.Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees