Belgen Sonck, Van Damme, Soetaers vieren mee

Ajax verovert 29ste titel

Ajax Amsterdam is gistermiddag voor de 29e keer in haar geschiedenis kampioen van Nederland geworden. De Amsterdamse club besliste in de eigen Arena voor 49.000 toeschouwers de competitie op één speeldag voor het einde dankzij een 2-0 zege tegen NAC Breda. De ploeg van de Belgen Wesley Sonck, Jelle Van Damme, Tom Soetaers, Tom De Mul en Thomas Vermaelen kan niet meer bijgehaald worden door PSV.

De eindstand stond al bij de rust op het bord. Wesley Sneijder opende de score na tien minuten. Ibrahimovic maakte na 43' het tweede doelpunt. Tom Soetaers mocht van Ronald Koeman aan de match beginnen, en werd in de 55e minuut vervangen door Daniel De Ridder. Wesley Sonck, die in zijn eerste jaar bij Ajax met negen goals een wezenlijk aandeel had in het kampioenschap, kwam 20 minuten voor tijd Ibrahimovic vervangen. Jelle Van Damme kwam niet in actie.

Voor Tom Soetaers is het de eerste keer dat hij kampioen wordt. ,,Het is een heel speciaal gevoel", aldus Soetaers. ,,Het is de beloning van datgene waar we het hele jaar voor gevochten hebben. Iedereen spreekt je de hele dag al aan: 'jullie worden toch kampioen vandaag?' Dat maakt het extra spannend, en we hadden natuurlijk ook al twee keer van NAC verloren. De ontlading is enorm. Echt zenuwachtig was ik niet. Een Belg is niet zo snel zenuwachtig!"

,,Het is niet altijd goed geweest dit seizoen", verklaarde Ronald Koeman na afloop. ,,Maar we zijn toch op een goede manier kampioen geworden. Het feit doet zich voor dat je richting nieuw seizoen altijd beter wil zijn. Maar de leeftijd van onze ploeg maakt dat niet altijd mogelijk. Misschien willen we te veel en te snel."

Zlatan Ibrahimovic is dit seizoen de meest trefzekere spits geweest bij de Nederlandse landskampioen. De Zweed komt met nog één speeldag te gaan aan 12 competitiegoals. Wesley Sonck, die na de winterstop veel geblesseerd was, maakte in zijn eerste jaar 9 doelpunten. Tom Soetaers scoorde driemaal.

Ajax telt nu 77 punten, zes meer dan PSV (71), dat zeker is van de tweede plaats. De ploeg van coach Ronald Koeman is volgend seizoen zeker van een plaatsje in de Champions League, terwijl het PSV van Guus Hiddink de derde voorronde moet afwerken.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.