Bewoners Eendrachtstraat spreken via nieuwjaarsaffiches

,,Tbeste veur tniew joar, uuk zu veele''

GENT - Bij zo goed als alle huizen in de Eendrachtstraat hangt tijdens deze feestperiode een affiche aan het raam. De boodschap van de kerstman op de poster is eenvoudig maar treffend. ,,Tbeste veur tniew joar'' kleeft er aan de ene kant van de straat, de overkant kreeg posters met ,,Uuk zu veele''.

De voorspoed wensende raambiljetten komen uit het brein van kunstenaar Pier De Kock. Hij woont ook in de Eendrachtstraat en het is niet de eerste keer dat hij de straatbewoners dichter bij elkaar probeert te brengen.

De gezinnen uit de straat schoven onder meer in juli 2002 aan voor een spaghettimaaltijd aan een lange tafel op de rijweg, van de Kasteellaan tot de Vlaamsekaai. De affiches vormen een kleiner project, maar ze streven hetzelfde doel na. ,,We willen met een positieve en ludieke boodschap de kerst- en nieuwjaarswensen naar voren brengen'', zegt de kunstenaar.

Ruw geschat plakten negen op de tien bewoners een poster voor het raam. Sommige gezinnen hingen de boodschap zelfs aan alle ramen op alle verdiepingen.

Isabelle Peyskens (zeventien) en haar ouders waren onmiddellijk bereid om aan de actie deel te nemen. ,,Ik vind het een leuk idee om de affiches te laten communiceren. Ik vroeg me af wat er op de affiche bij de overburen stond. Het is aangenaam te weten dat je felicitaties beantwoord worden. Mijn ouders kennen verscheidene mensen uit de straat vrij goed, maar ze wonen hier ook al van voor mijn geboorte. De ouders kennen elkaar wel beter dan de kinderen onderling.''

Ook andere bewoners kunnen het initiatief van De Kock wel appreciëren. ,,Bijna iedereen in de straat kent Pier'', zegt Priscilla Bistoen, die schuin tegenover de familie Peyskens woont. ,,Hij komt wel vaker met een goed idee aanzetten. Of een affiche mensen echt samenbrengt, kan ik niet met zekerheid zeggen. Maar het feit dat iedereen ze ophangt, toont alvast de bereidwilligheid in de straat.''

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio