Japanse stripheldin op nieuwe jeugdpostzegel

Het is een jarenlange traditie om voor de uitgave van de jeugdpostzegel te kiezen voor een stripfiguur van eigen bodem. Dit jaar werd gekozen voor Yoko Tsuno, een creatie van Roger Leloup.

De Belgische schrijver en tekenaar Roger Leloup, geboren in 1933 te Verviers, start na zijn opleiding zijn carrière bij Jacques Martin om de stripreeks van Alex in te kleuren. Een paar jaar later gaat hij in dienst bij Hergé waar hij instaat voor de technische tekeningen bij Kuifje en ook het album De zwarte rotsen moderniseert, samen met Bob De Moor.

Wanneer er in de jaren zestig minder werk is bij de studio van Hergé, werkt hij mee aan verschillende strips zoals De avonturen van Mr. Bouffu , een aantal albums van de Smurfen en Jakke en Silvester van Peyo.

Tijdens deze periode ontstaat het idee om een Japanse figuur te gebruiken als hoofdpersoon in een eigen stripreeks. Hij gebruikt als basis de strip van Jakke en Silvester waarbij hij die personages vervangt door Ben Beeld en Paul Pola, twee televisiemedewerkers. Zij ontmoeten in het eerste album, Trio in het onbekende , de Japanse dame en latere hoofdrol Yoko Tsuno. Op de laatste dag van 1969 verlaat Leloup de studio's van Hergé en werkt hij fulltime aan zijn eigen serie, Yoko Tsuno .

In zijn strip met onderwerpen als reizen in de tijd en sciencefiction kan hij zich echt uitleven. Hij laat zijn heldin, die gekneld zit tussen de West-Europese en Japanse cultuur, zowel aardse als buitenaardse avonturen beleven. Als elektronische ingenieur, piloot en beoefenaar van gevechtssporten lukt het Yoko altijd om op een doortastende manier haar vijanden te vlug af te zijn. Geïnspireerd door zijn eigen Koreaanse adoptiedochter liet hij in zijn strip ook Yoko Tsuno een dochter adopteren. In 1999 schreef hij de jeugdroman De Parel van de dageraad met zwart-witillustraties over de jeugd van Yoko Tsuno. De tot nu toe laatste strip in de reeks, De zevende code , verscheen in 2006.

Het blaadje telt tien gelijke postzegels met het waardecijfer 1 en is te verkrijgen in je postkantoor sinds 29 juni.

Reacties zijn altijd welkom op: piet.vermeire@corelio.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees