Nieuwkerke verliest zijn eerste en enige Heuvellander

Ereburgemeester Lemaire omgekomen bij ongeval

Ereburgemeester Lemaire omgekomen bij ongeval
KEMMEL/IEPER - Na een ongeval langs de Kemmelstraat in Kemmel (Heuvelland) is ereburgemeester José Lemaire (67) gisteren in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper overleden. De burgemeester, zoals hij nog door velen genoemd werd, botste op de hoek met de Vierstraat met zijn Opel Omega op een strobulldozer. Ook zijn echtgenote Nelly Debailleul raakte bij de klap gewond.

Het ongeval gebeurde gistermorgen iets over 9 uur. Vlakbij de hoek met de Vierstraat, ter hoogte van de Kemmelstraat 2, kon José Lemaire, die van Kemmel in de richting van Ieper reed, de aanrijding niet meer vermijden met een landbouwbulldozer die uit de tegenovergestelde richting kwam en linksaf de Vierstraat in sloeg. Na de botsing tussen de Opel Omega met daarin José Lemaire en zijn echtgenote Nelly Debailleul (64) van op de Markt 47 in Nieuwkerke met de strobulldozer bestuurd door Geert Depuydt (34) uit de Kemmelseweg in Ieper was de politie Arro Ieper zeer snel ter plaatse. De agenten meldden dat de bestuurder gewond was en ze met hem praatten. Ondanks de verwondingen werd de ereburgemeester bij volle bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht, waar hij - vermoedelijk als gevolg van een inwendige bloeding - overleed.

José Lemaire, geboren op 8 mei 1936, was maar liefst 37 jaar lang onafgebroken burgemeester, eerst van zijn geboortedorp Nieuwkerke en later van de fusiegemeente Heuvelland. Beroepshalve was hij ook actief in het bankwezen en was kantoorhouder van het Gemeentekrediet in Nieuwkerke. Hij volgde in 1962 zijn vader op als burgemeester, nadat die overleed. Omdat er in de toenmalige gemeenteraad geen kandidaat-burgemeester kon gevonden worden, werd José Lemaire burgemeester buiten de raad benoemd. Als 26-jarige was hij toen de jongste burgemeester van het land.

Eén van de eerste grote dossiers die op hem afkwamen, was dat van de taalkwestie in 1963, toen de taalgrens werd vastgelegd. Nieuwkerke ligt vlak tegen de taalgrens. Dankzij het diplomatische talent van de jonge burgemeester leidde dat toen niet tot grote spanningen zoals aan de andere kant van het land, in Voeren. Het bleef bij kleine strubbelingen en petities.

Rouwregister in gemeentehuis

In 1977 werd José Lemaire de eerste burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Heuvelland en slaagde hij erin de acht gemeenten te laten samenvloeien tot één. In het begin, toen veel raadsleden en zelfs schepenen vooral met hun eigen dorp begaan waren, wist hij toch voor eenheid te zorgen. In dit kader paste een uitspraak van hem: ,,Ik ben wellicht de eerste en enige Heuvellander''.

Lemaire bleef burgemeester tot 31 december 2000. Met de jongste gemeenteraadsverkiezingen kwam hij niet langer op en werd als lijsttrekker opgevolgd door de huidige burgemeester Bernard Heens. Ondertussen werd hem de titel van ereburgemeester toegekend. Tot vorige maand nog volgde hij nog trouw elke maand de zittingen van de gemeenteraad, maar dan van op de publiekstribune. Het werd de laatste keer.

Het gemeentebestuur van Heuvelland opent in het gemeentehuis een rouwregister voor de overleden en zeer geliefde ereburgemeester.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio