Aquatreat wordt bekroond als onderneming van het jaar

Wolven belagen waterbehandelaar

AARSCHOT - Aquatreat, een typisch KMO-bedrijf op het industrieterrein Nieuwland is de eerste laureaat geworden van een nieuwe prijs die Voka-Kamer van Koophandel afdeling-Aarschot in het leven heeft geroepen. Bedrijfsleider Jan Vandersypen wijst op de harde concurrentie op de wereldmarkt: ,,We zijn belaagd door wolven.''

Binnen het kader van de promotie van het lokaal ondernemerschap zette de Kamer van Koophandel, Aarschot, voor het eerst een eigen bedrijf in het zonnetje. De keuze als onderneming van het jaar viel op Aquatreat, met bedrijfsleider en acht personeelsleden.

,,Het bedrijf onderscheidt zich door zijn duurzaam bedrijfsbeleid, zowel op het vlak van zijn personeelsbeleid, als naar het milieu toe, als naar de producten die het maakt. Het behaalde in 2000 reeds een milieucharter van de Kamer van Koophandel Leuven omwille van zijn inspanningen voor het leefmilieu. Aquatreat zet ook andere bedrijven aan om milieubewuster om te gaan met water. Het bedrijf doet bijzondere inspanningen, zowel binnen Europa als daarbuiten, om nieuwe markten aan te boren,'' zo motiveert de Kamer haar beslissing.

Bedrijfsleider Jan Vandersypen is vooral tevreden voor zijn personeel. Die waren natuurlijk heel blij met dit verrassende nieuws. ,,De prijs, een mand met streekproducten, heb ik aan de personeelsleden bezorgd. Het plaatje met de vermelding van de bekroning komt niet op mijn bureau, maar ergens op een plaats waar het zichtbaar is voor het personeel,'' reageert Jan Vandersypen.

Hij startte in 1976 met een eenmansbedrijfje in Antwerpen. ,,Ook toen al ontwikkelde ik chemicaliën voor industriële waterbehandeling. In 1987 verhuisden we naar Aarschot. Ondertussen hebben we een heel onderzoeksteam uitgebouwd om nieuwe technieken en producten uit te werken. Zo zijn wij sinds vorig jaar het enige bedrijf in ons land dat de ontwikkeling van algen in de zuiveringsstations kan onderdrukken.''

Ondertussen heeft Aquatreat zich op de wereldmarkt gegooid. ,,Wij doen zaken met Pakistan en Saudi-Arabië. Maar wij trachten ook verder de Europese markt te bespelen, en richten ons nu vooral op Zuid-Europa. Maar het is niet gemakkelijk om te concurreren tegen sommige grote buitenlandse bedrijven. We voelen ons achtervolgd door een bende wolven die ons elk moment dreigt te verslinden. Omdat we zo moeten knokken voor ons voortbestaan doet deze prijs van de Kamer van Koophandel extra deugd,'' besluit Jan Vandersypen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio