Vlaming somber over islam

De afkeuring is groot tegenover moslims die in de Europese Unie wonen. 73 procent van de Vlamingen gaat akkoord met die stelling. Vlamingen hebben daarmee samen met Zweden (75%) en Nederlanders (73%) het somberste beeld van de islam.
Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek van Gfk Custom Research Worldwide in 21 landen. De bevraging vond plaats nog voor de moord op Theo van Gogh in Nederland de discussie over extremistische moslims deed toenemen.

,,Denkt u dat er tegenwoordig veel, weinig of geen afkeuring bestaat tegenover moslims in de Europese gemeenschap?'' Op die vraag antwoordde de helft van de Europeanen met ,,veel afkeuring''. Met 73 procent heeft Vlaanderen zowat het meest negatieve oordeel over de islam. Opvallend is dat in Wallonië maar 53 % die mening deelt, in Brussel 58 % Als mogelijke oorzaak komt de angst voor toenemende criminaliteit het vaakst (69 % in België; 75 % in Vlaanderen) uit de bus. Aanhangers van Vlaams Belang (84%) koesteren die angst het meest, maar ook opmerkelijk veel Groen!-kiezers (78%). Andere redenen die de ondervraagden opgeven voor hun negatieve beeld van de islam: niet bereid tot aanpassing aan onze cultuur (64%), banden met terrorisme (62%), discriminatie van de vrouw (60%).

De enquête peilde ook naar de geloofsbeleving. Op de stelling ,,Ik denk dat er een God bestaat'' antwoordt 93 procent van de Turken positief. In de EU zijn de Polen het meest gelovig (90 %), gevolgd door Griekenland en Italië (85%). België scoort hier 50 procent. Nederland telt het hoogste aantal niet-gelovigen (41%), met Duitsland en Denemarken (37%) ex aequo op de tweede plaats, gevolgd door België (36%). 54% van de Vlamingen zegt tot een godsdienst te behoren, tegenover 63% van de Walen: een verrassing. 52 procent van de Belgen zien het antisemitisme toenemen, veruit het hoogste percentage in Europa.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees