Tom Waes duikt in het verleden van zijn opa

Tom Waes duikt in het verleden van zijn opa

Foto: gbr

Jammer voor de onverbeterlijke durfal in Tom Waes, maar Vlaanderen kent hem dezer dagen toch vooral als charmezanger. Wie herinnerd wil worden aan de meer serieuze kant van meneer Dos cervezas, kan terecht bij 'Verloren land'. Daarin gaat Waes op zoek naar het oorlogsverleden van zijn opa.

Het hoeft niet altijd vrolijk en amusant te zijn als Tom Waes ergens bij betrokken wordt. Zo ging de man van Tomtesterom een jaar geleden maar al te graag in op de vraag van Verloren land om op zoek te gaan naar een stuk familiegeschiedenis.

In de herhaling van die aflevering zien we Waes acht jaar na de dood van zijn grootvader op zoek gaan naar wat zijn opa Willy Driesen in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Waes had ooit een paar keer met zijn grootvader gesproken over de periode die hij als krijgsgevangene had doorgebracht in een Duits kamp. Hij kreeg toen enkele anekdotes te horen, maar niet het echte verhaal.

Per brief verloofd

Omdat zijn opa toch ook een keer verteld had over de stukken Duitser die hem letterlijk om de oren vlogen, wilde Tom Waes uitvissen wat zijn opa nu eigenlijk precies heeft meegemaakt. Waes' grootvader was officier bij de artillerie en werd in 1940 gevangen genomen. Hij zat uiteindelijk vijf jaar gevangen. Voor Verloren land bezocht Tom kampen, archieven, bibliotheken, musea en probeerde hij zich in te beelden wat er door het hoofd van zijn opa moet zijn gegaan. Hij ontdekte dat zijn grootvader, als officier, redelijk goed behandeld moet zijn geweest.

Tegelijk ontdekte hij ook nog een heel persoonlijk verhaal over de liefde tussen zijn opa en zijn oma. Tijdens de oorlog kreeg Waes' oma namelijk de vraag of ze wilde corresponderen met een soldaat uit haar dorp die elders gestationeerd was. Zo hebben de twee elkaar leren kennen. Nog voor het eind van de oorlog hebben ze zich per brief verloofd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees