Verzet tegen gesloten instelling in Stuivenberg tempert

Noord zegt: ja, maar...

ANTWERPEN - Het buurtcomité Noord zegt Nee tempert zijn kritiek op de plannen voor een gesloten instelling voor geïnterneerden in het Stuivenbergziekenhuis. Nu de ambities daar zijn teruggeschroefd van 500 naar 120 patiënt-gevangenen, spreekt de buurt van een klein succesje. ,,We eisen nog wel zware garanties voor de veiligheid", zegt woordvoerder Wim van Herck.

Dat er heel wat minder patiënten komen is voor Noord zegt Nee niet het enige signaal dat de plannen er beter uitzien. Het gaat ook niet meer om hoge risicogevallen, die een zwaar gevaar vormen voor de maatschappij, maar om medium risk patiënten.

,,Alhoewel...dat het gros daarvan seksuele delinquenten zijn zit ons nog niet lekker", reageert Wim van Herck. ,,Dat is niet ideaal voor deze buurt met veel scholen. Zeker niet nu de stad jonge gezinnen met kinderen naar hier wil lokken."

Het comité eist dan ook de zwaarste veiligheidsgaranties voor de instelling. ,,Niet zoals nu. Soms zien we hier op straat een ontsnapte patiënt in pyjama rondlopen."

,,Vrijplaats voor illegalen"

,,Het is wel duidelijk dat de plannen terug geschroefd werden. We boekten een eerste succesje. Vooral omdat er hier toch een deel van het ziekenhuis blijft. Anders dreigt Antwerpen-Noord dood te bloeden. We hebben al geen bankcontacten meer, dan trekken na het ziekenhuis ook de bakkers en slagers weg", zegt van Herck.

Van Herck gaat nu met handelaars en bewoners overleggen: ,,Ons beraden of we al tevreden zijn, of verder actie tegen de Stuivenbergplannen gaan voeren."

Noord zegt Nee heeft wel al een nieuwe schietschijf. ,,Madam Vogels van de groenen wil hier nu een vrijplaats voor illegalen maken... dan wordt Antwerpen-Noord helemaal Sin City", zucht van Herck.

Info: www.noordzegtnee.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio